Објавено на:

Лидерите на нуклеарната петорка го потврдија почитувањето на договорот за спречување нуклеарна војна

t

Пет нуклеарни сили – Кина, Русија, Велика Британија, САД, Франција – објавија изјава за посветеност на Договорот за неширење на оружјето, решени да се вклучат во дијалог заснован на заемно почитување и признавање на заедничките интереси. – Пренесува „Спутник рс“.

Изјавата на лидерите на нуклеарната петорка е објавена на веб-страницата на Кремљ.
Кина, Руската Федерација, Обединетото Кралство, САД и Франција сметаат дека е нивна примарна одговорност да спречат војна меѓу државите кои поседуваат нуклеарно оружје и да ги намалат стратешките ризици, се вели во заедничката изјава.

Изјавуваме дека не може да има победник во нуклеарна војна и дека никогаш не треба да се започне. Бидејќи употребата на нуклеарно оружје би имала далекусежни последици, ние исто така потврдуваме дека нуклеарното оружје – сè додека постои – мора да служи за одбранбени цели, да ја спречи агресијата и да спречи војна. Сметаме дека мора да се спречи натамошното ширење на ваквото оружје.

Ја потврдуваме важноста од спротивставување на нуклеарните закани и ја нагласуваме важноста од одржување и почитување на нашите билатерални и мултилатерални договори и обврски во областа на неширење, разоружување и контрола на оружјето. Остануваме посветени на нашите обврски од Договорот за неширење на нуклеарно оружје, вклучувајќи ги и нашите обврски од член 6 „да преговараме со добра волја за ефективни мерки за ставање крај на трката за нуклеарно вооружување во блиска иднина и нуклеарното разоружување, како и Општ и целосно договор за разоружување и ефективна меѓународна контрола“.
Секој од нас има намера да ги зачува и дополнително да ги зајакне нашите национални мерки за спречување на неовластена или ненамерна употреба на нуклеарно оружје. Ја повторуваме релевантноста на нашите претходни изјави за нецедење и потврдуваме дека нашето нуклеарно оружје не е насочено едно кон друго или кон која било друга земја.

Ја нагласуваме нашата посветеност да работиме со сите земји за да создадеме атмосфера на безбедност, попогодна за напредок во разоружувањето, со крајна цел да се изгради свет без нуклеарно оружје, без да се загрозува ничија безбедност.

Имаме намера да продолжиме да бараме билатерални и мултилатерални дипломатски пристапи за да избегнеме воена конфронтација, да ја подобриме стабилноста и предвидливоста, да промовираме меѓусебно разбирање и доверба и да спречиме трка во вооружување која никому не му користи и се заканува на сите. Решени сме да се вклучиме во конструктивен дијалог заснован на меѓусебно почитување и признавање на безбедносните интереси и меѓусебните грижи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Нетанјаху: Обезбедивме целосна поддршка од САД за…

Израелските власти обезбедија целосна поддршка од нивните…

Захарова: Бугарија долго време е на патот…

„Денеска властите во Софија преминаа на практично…

Њујорк Тајмс: САД сакаат Украина да се…

Пентагон го советува Киев за нова стратегија…

Претставничкиот дом на САД ја одобри забраната…

Предлог-законот треба да помине во Сенатот и…

Ројтерс: Земјите на ЕУ поделени околу забраната…

Брисел ги омекнал ограничувањата поради загриженоста што…