Македонска економија во лер: Светска банка предвидува забавување на растот на македонската економија

t

Светска банка во најновата пролетна прогноза предвидува забавување на растот на македонската економија за годинава на 2,7 проценти. Причина за тоа се последиците од руско-украинскиот конфликт и санкциите воведени кон Русија.

Предвидувањата се дека инфлаторските притисоци, особено храната и цените на енергенсите, ќе ги зголемат трошоците на живот и дека најпогодени ќе бидат ранливите категории на граѓани.

Според проекцииите на Светска банка, фискалниот дефицит ќе остане зголемен со проектиран раст на јавниот долг над 62 проценти од БДП.

Доколку продолжи војната во Украина, Светска банка прогнозира намалување на надворешната побарувачка, зголемување на цените на стоките и енергијата и доцнење на инвестициите. Ова сценарио, како што се наведува во извештајот, би резултирало со уште понизок раст и пораст на барањата за фискална поддршка.

– Засилената политичка неизвесност и одложениот пристап кон Европската унија, може да доведат до послаби реформски напори за зајакнување на потенцијалот на раст и консолидирање на јавните финансии, се наведува во извештајот.

Препораката на Светска банка е на среден рок, земјата да ги врати јавните финансии на одржлива патека и да го насочи својот фокус на решавање на структурните предизвици како што се опаѓачкиот човечки капитал, продуктивноста, миграцијата, слабите регулаторни рамки, лошата конкурентска политика, независноста на судството.

За 2023 и за 2024 година, СБ очекува македонската економија да забележи раст од 3,1 односно 3,2 отсто.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Европски првак загина на бојното поле во…

Трагична вест доаѓа од бојното поле во…

Разбиена „терористичка мрежа“ што планирала напади

Грчката полиција и разузнавачките служби денеска соопштија…

Маричиќ: Важно да се држиме на обврските…

Процесот на уставни измени ќе започне пред…

СУГС „Никола Карев“ е најдобар кошаркарски тим…

Денеска, на завршниот финален натпревар во средношколска…

Чкембари во војна со управата: Вие сте…

Откако управата на битолскиот ракометен клуб Пелистер…