“Македонски” попис и во Хрватска: Им фалат половина милион католици

t

Државниот завод за статистика ги објави конечните резултати од Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Хрватска во 2021 година за вкупното население по пол и возраст и етно-културни карактеристики на населението.

Според Пописот од 2021 година, Република Хрватска има 3.871.833 жители, од кои 1.865.129 се мажи (48,17%) и 2.006.704 се жени (51,83%). Споредено со Пописот од 2011 година, бројот на жители е намален за 413.056 лица или за 9,64 отсто.

Бројот на жителите на Хрватска се намалува од 1991 година кога таму живееле 4.784.265 жители, а во 2021 година тој број ќе падне на 3.888.529 жители. Тоа значи дека Хрватска загуби 18,7 отсто од населението за триесет години независност. Во 2001 година имало 4.437.460 жители, а во 2011 година 4.284.889. жители, покажува прегледот на CBS на пописот на населението.

Резултатите од Пописот од 2021 година покажуваат дека учеството на Хрватите во националната структура на населението е 91,63%, Србите 3,20%, Бошњаците 0,62%, Ромите 0,46%, Италијанците 0,36% и Албанците 0,36%, додека учеството на другите членови на националните малцинства е поединечно помалку од 0,30%. 

Според верската припадност, католиците се 78,97%, протестанти 0,26%, други христијани 4,84%, евреи 0,01%, православни 3,32%, источни религии 0,9%, други религии 0,96%, муслимани 1,32%, агностици 1,68%,  4,71% се атеисти, додека 1,72% од луѓето не сакале да одговорат на прашањето за религијата. 2,14% е непознато.

На последниот попис на населението во 2011 година, имало 86 отсто католици. Православните биле нешто помалку од 4,5 отсто, а муслиманите околу 1,5 отсто. Само 3,81 отсто од населението се изјасниле како атеисти, а дополнителни 0,76 отсто се сметаат за агностици. 2,17 отсто од хрватските граѓани не сакале да ја кажат својата вера.

Според мајчиниот јазик, 95,25% од луѓето изјавиле дека нивниот мајчин јазик е хрватскиот, а 1,16% од луѓето се изјасниле дека нивниот мајчин јазик е српскиот. Учеството на лица со друг мајчин јазик е поединечно помало од 1,00%.

Од вкупниот број на жители на Република Хрватска, 99,24% имаат хрватско државјанство, додека 0,74% или 28.784 се странски државјани.

Вкупниот број на жители се намалил во сите окрузи, а најголемо релативно намалување на бројот на жители имало во Вуковарско-сремската жупанија (20,28%), Сисачко-мославинската жупанија (19,04%), Пожешко-славонската жупанија (17,88%), Бродско-Посавинската жупанија (17,85 %) и во Вировитичко-подравинската жупанија (17,05 %).

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

МАЕИ разочарани од одговорот на писмата за…

Единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса…

Нова влада Црна Гора, прва одлука на…

Парламентот на Црна Гора рано утрово, по…

Во Албанија денеска почнува попис на населението…

Во Албанија денеска почнува една од најзначајните…

На Бугарија и “снема” скоро 845.000 државјани…

Според податоците од последниот попис, за десет…

“Македонски” попис и во Хрватска: Им фалат…

Државниот завод за статистика ги објави конечните…