Маричиќ во Брисел: Започнува скринингот за поглавјето “Правосудство и фундаментални права”

t

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања и главен преговарач со Европската Унија, Бојан Маричиќ, денеска во Брисел ќе го отвори билатералниот скрининг состанок за Поглавје 23, „Правосудство и фундаментални вредности“.

Како што соопшти СЕП, во следните два дена, Работната група за преговори, низ 24 презентации, ќе ја претстави позицијата и нивото на усогласеност на правниот систем на Македонија во однос на европското право во областа на судството, антикорупциската политика, основните права, правата и заштитата на малцинствата и правата на граѓаните на ЕУ, пред експертите од Европската комисија.

Дел од македонскиот преговарачки тим е и државната секретарка на Секретаријатот за европски прашања и заменик на главниот преговарач со ЕУ, Дрита Абдиу-Халили, а членови на Работата група за преговори се претставници од Кабинетот на вицепремиерот задолжен за политики за добро владеење, од министерствата за правда, за внатрешни работи, МНР, Министерство за труд и социјална политика, Министерство за информатичко општество и администрација, од Судски совет, Совет на јавни обвинители, Јавно обвинителство, Државна комисија за спречување на корупцијата, Агенција за аудио и аудиовизуелни медиумски сервиси, Агенција за заштита на лични податоци, Агенцијата за катастар на недвижности и Секретаријатот за европски прашања.

Поглавјето 23 „Правосудство и фундаментални права“ ги покрива областите на правосудство, антикорупциска политика и фундаментални права. Европските принципи за фундаментални права се утврдени во Повелбата за фундаменталните права која со стапувањето на Лисабонскиот договор во сила е правно-обврзувачка за земјите членки. Во оваа област фокусот на Европската Унија е ставен на борбата против дискриминацијата, расизмот и ксенофобијата, слободата на изразување, заштитата на личните податоци, како и на заштитата на ранливите групи, како што се децата, жените и малцинствата, информираат од Секретаријат за европски прашања.

Поглавјето 23 заедно со Поглавјето 24 – слобода, безбедност и правда, се едни од најкомплексните поглавја, а динамиката на преговорите во оваа област влијае врз напредокот во другите аспекти на преговорите со ЕУ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Грковска од Вашингтон: Со одолговлекување на членството…

За Македонија, како најнова членка на НАТО…

Бугарското МНР ја искара Македонија: Се однесуваа…

Остра реакција на бугарското МНР по тензијата…

Бугарскиот МВР ироничен: Ќе ви подариме три…

Вицепремиерот за јавен ред и безбедност и…

(Видео) Еве како Ангел Христов и останатите…

Неколку бугарски медиуми и провокатори на социјалните…

Ова важи за Зеленски – ЕУ со…

Работата на политичарите често вклучува позирање пред…