Матичните лекари повторно добија „датум за датум“: Проблемот не е решен, но ќе се разговарало

t

Матичните лекари нема да продолжат со протести по денешната средба во Министерството за здравство, на која било договорено формирање на работни групи во кои ќе учествуваат претставници на Лекарската комора и ќе ги решаваат нивните барања.

Работните групи ќе бидат формирани во следните две недели, а како што соопшти заменик-министерот за здравство Владимир Рендевски, за медицинските тимови со помалку пациенти и оние во руралните средини, треба да се обезбеди минимална загарантирана плата и за медицинската сестра и за матичниот лекар, за да се спречи одлевање на кадрите и затворање на амбулантитите.

– Точна е забелешката на д-р Дервишова дека од 1.463 медицински тимови од примарната здравствена заштита речиси 500 или една третина реално се на работ на егзистенцијата, практично добиваат едвај загарантирана минимална плата за тимот доктор-сестра и токму во тој сегмент ќе гледаме колку што е можно побрзо да придонесеме да останат и мотивирани овие тимови со нивните работни обврски во интерес на пациентите – рече Рендевски.

Додаде дека и за здравствените установи, кои имаат повеќе тимови и финансиски подобро работат, исто така ќе обезбеди минимална загарантирана плата за лекарот и сестрата во вториот и третиот тим, за да има рамномерност и унифицираност во исплатата.

Во однос на казнените мерки од Фондот за здравствено осигурување, Рендевски додаде дека ќе се гледа во иднина за некои помали административни грешки да нема парична казна, туку опомена.

Рендевски попладнево се сретна со претседателот на Здружението на приватни лекари д-р Лилија Чолакова Дервишова и претседателот на Лекарската комора, Калина Гривчева Старделова. На средбата присуствувал и министерот за здравство Беким Сали.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Лекар специјалист во Србија зема 1.100 евра…

Претседателката на Сојузот на лекари и фармацевти…

Меџити: Воспоставивме електронска платформа за користење светски…

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити денеска…

МЗ: Над 50 илјади граѓани примиле вакцина…

Министерството за здравство информира дека над 50…

Судска медицина ќе ја утврдува причината за…

 Министерството за здравство во врска со смртниот…

На распит пред Анкетната комисија актуелни и…

На собраниската Анкетна комисија за скандалот во…