Објавено на:

Машала: Еве колкава плата имаат европратениците

t

Сите пратеници во Европскиот парламент имаат иста плата и според податоците од 2023 година таа изнесувала 10.075 евра бруто или 7.854 евра нето по одбивањето на даноци на ЕУ и придонесите за осигурување. Платата на европратениците е дефинирана со Статутот на пратениците во Европскиот парламент, а се пресметува од основната основна плата на судија на Судот на Европската унија, при што надоместокот на европратеникот е 38,5 отсто од таа плата.

Покрај таа плата, европратениците добиваат и други бенефиции, па освен платата од 7.854 евра, можат да заработат и дополнителни неколку илјади евра.

На пример – дневница од 350 евра, што покрива сместување, оброци и поврзани трошоци секој ден за време на службената работа на член на ЕП, а на висината на дневницата влијае и дали гласале. Потоа следуваат патните трошоци за доаѓање на седниците и состаноците на Европскиот парламент во Брисел и Стразбур, а горните граници се поставени до највисоката цена на авионскиот превоз од бизнис класата, билетите за воз од прва класа или 0,58 евра по километар за автомобил (до максимум 1.000 километри).

Пратениците во ЕП исто така, имаат право на враќање до две третини од третмани за лекување. Најконтроверзен е надоместокот за општи трошоци од 4.950 евра месечно, што им овозможува на пратениците да ги покријат трошоците како што се изнајмување канцеларија во земјата-членка во која се избрани или трошоци за ИТ хардвер и софтвер, канцелариски материјали, мобилни телефони/претплати и онлајн претплати. Таа сума оди директно на сметката на европратеникот и трошоците не мора да бидат оправдани, поради што додатокот се смета за контроверзен.

Исто така, предвидена е и такса за крајот на мандатот, односно преоден хонорар во висина од една месечна плата за секоја година во која извршувале функција, но најмногу две години од крајот на мандатот. Кога поранешен европратеник ќе ја преземе функцијата на друго место, износот на преодниот додаток се намалува во зависност од висината на новата плата. Ако европратеник има право на старосна или инвалидска пензија истовремено, не може да добива и пензија и надоместок, туку мора да избере едно или друго.

Во исто време, секој европратеник има право и на месечен буџет од 28.696 евра, од кои се покриваат трошоците како што се платите на персоналните асистенти, но овие пари не им се исплаќаат директно на европратениците, тие не смеат да вработат блиски роднини и асистенти не може да учествува во активности кои би можеле да доведат до конфликт на интереси.

Според овие привилегии, по изборите во 2024 година се очекуваат вкупно 720 пратеници, што е за 15 повеќе од последните избори, а најмногу пратеници ќе имаат Германија (96) и Франција (81). Следуваат Италија (76), Шпанија (61) и Полска (53), Романија (33) и Холандија (31). Белгија (22), Грција (21), Чешка (21), Шведска (21), Португалија (21), Унгарија (21) и Австрија (20) ќе имаат околу 20 европратеници. Помалку од тоа имаат Бугарија (17), Данска (15), Финска (15), Словачка (15) и Ирска (14). Хрватска има 12, а на дното на листата се Литванија (11), Словенија (9), Летонија (9), Естонија (7), Кипар (6), Луксембург (6) и Малта (6).

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Вучиќ го пречека Шолц во палатата „Србија„:…

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, во Палатата…

ЕУ остварила суфицит од 9,7 милијарди евра…

Европскиот извоз во трети земји во мај…

Стано: ЕУ нема донесено одлука за укинување…

Европската унија се уште нема донесено одлука…

Орбан го претставува планот за решавање на…

Мировниот план на унгарскиот премиер Виктор Орбан…

Речиси 10% од граѓаните на ЕУ не…

Скоро 10 отсто од граѓаните на Европската…