Објавено на:

Мега анализа на познатиот аналитичар Менли: Русија го враќа златниот стандард, рубљата зајакнува, доларот слабее – Што значи тоа за светскиот економски поредок?

t

Банката на Русија продолжи со купување злато оваа недела, но уште поважно е што регулаторот го прави тоа по фиксна цена од 5.000 рубљи (59 долари) за 1 грам помеѓу 28 март и 30 јуни, зголемувајќи ја можноста Русија да се врати на златниот стандард за прв пат по повеќе од еден век.

Ако земјата го преземе следниот чекор, како што беше предложено оваа недела, да ги продаде своите стоки по цена во рубљи, овие комбинирани потези би можеле да имаат огромни импликации за рубљата, американскиот долар и глобалната економија.


За да добие некои одговори, RT разговараше со аналитичарот за благородни метали Ронан Менли во BullionStar Singapore.

— Зошто е значајно поставувањето фиксна цена за златото во рубли?

Со понудата за купување злато од руските банки по фиксна цена од 5.000 рубљи за грам, Банката на Русија ја поврза рубљата со златото и, бидејќи златото се тргува во американски долари, постави крајна цена за рубљата во однос на САД. долар.

Можеме да ја видиме оваа поврзаност во акција од петокот на 25 март кога Банката на Русија го објави објавувањето на фиксната цена. Рубљата тогаш се тргуваше по цена од околу 100 за американски долар, но оттогаш зајакна и се приближува до 80 за американски долар. Зошто? Бидејќи златото се тргуваше на меѓународните пазари со околу 62 УСД за грам, што е еквивалентно на (5.000 / 62) = околу 80,5, а пазарите и трговците со арбитража сега го забележаа, што го зголеми девизниот курс на рубли/долар.

Така, рубљата сега има еден под во однос на американските долари, во однос на златото. Но, златото има и под, така да се каже, затоа што 5.000 рубљи за грам се 155.500 рубли за троја унца злато, а со под RUB/USD од околу 80, тоа е цена на златото од околу 1.940 долари. И ако западните пазари за хартиено злато LBMA/COMEX се обидат да ја спуштат цената на златото во американски долари, тие ќе мора да се обидат да ја ослабат и рубљата или во спротивно манипулациите со хартијата ќе бидат отворени.

Дополнително, со новото поврзување злато со рубља, доколку рубљата продолжи да зајакнува (на пример поради побарувачката создадена од задолжителните плаќања за енергија во рубли), тоа ќе се одрази и со посилна цена на златото.

  • Што значи тоа за нафтата?

Русија е најголемиот светски извозник на природен гас и трет најголем извозник на нафта во светот. Во моментов гледаме дека Путин бара странските купувачи (увозници на руски гас) да мора да платат за овој природен гас со рубли. Ова веднаш ја поврзува цената на природниот гас со рублите и (поради фиксната врска со златото) со цената на златото. Така, рускиот природен гас сега е поврзан преку рубљата со златото.

Истото сега може да се направи и со руската нафта. Ако Русија почне да бара плаќање за извоз на нафта со рубли, веднаш ќе има индиректно врзување на златото (преку фиксната цена рубљата – златна врска). Тогаш Русија би можела да започне директно да прифаќа злато како плаќање за извозот на нафта. Всушност, ова може да се примени на која било стока, не само на нафта и природен гас.

  • Што значи тоа за цената на златото?

Со играње на двете страни на равенката, т.е. поврзување на рубљата со злато, а потоа поврзување на плаќањата за енергија со рубљата, Банката на Русија и Кремљ фундаментално ги менуваат целокупните работни претпоставки на глобалниот трговски систем, а истовремено ги забрзуваат промените во глобалниот монетарен систем. . Овој ѕид од купувачи во потрага по физичко злато за да платат за вистински производи, секако може да ги торпедира и разнесе пазарите за хартиено злато на LBMA и COMEX.

Фиксното врзување помеѓу рубљата и златото става под на стапката на рубли/уСД, но и на квази-под на цената на златото во американскиот долар. Но, надвор од ова, поврзувањето на златото со плаќањата за енергија е главниот настан. Додека зголемената побарувачка за рубли треба да продолжи да ја зајакнува стапката RUB/USD и да се прикажува како повисока цена на златото, поради фиксната рубља – златно поврзување, ако Русија почне да го прифаќа златото директно како плаќање за нафта, тогаш ова би било нова промена на парадигмата за цената на златото бидејќи тоа директно ќе ја поврзе цената на нафтата со цената на златото.

На пример, Русија може да започне со прецизирање дека сега ќе прифаќа 1 грам злато за барел нафта. Не мора да биде 1 грам, туку треба да биде понуда со попуст на тековната референтна цена на сурова нафта за да се промовира зафаќање, на пр. 1,2 грама по барел. Купувачите потоа ќе се обидат да купат физичко злато за да го платат извозот на руска нафта, што пак ќе создаде огромни оптоварувања на пазарите за хартиено злато во Лондон и Њујорк, каде што целото откритие за „цената на златото“ се заснова на синтетички и фракционо поддржани готовина. порамнети нераспределени „злато“ и „деривати“ на цената на златото.

  • Што значи тоа за рубљата?

Поврзувањето на рубљата со златото преку фиксната цена на Банката на Русија сега стави под стапката на рубљата/доларот, а со тоа ја стабилизира и зајакна рубљата. Барањето извозот на природен гас да се плаќа во рубли (а можеби и нафта и други стоки подолу) повторно ќе дејствува како стабилизација и поддршка. Ако мнозинството од меѓународниот трговски систем почне да ги прифаќа овие рубли за аранжмани за плаќање на стоки, тоа би можело да ја поттикне руската рубља да стане

претставува главна глобална валута. Во исто време, секој потег на Русија да прифати директно злато за нафтени плаќања ќе предизвика повеќе меѓународно злато да тече во руските резерви, што исто така ќе го зајакне билансот на состојбата на Банката на Русија и за возврат ќе ја зајакне рубљата.

Разговорот за формален златен стандард за рубљата можеби е прерано, но рубљата поддржана со злато мора да биде нешто што Банката на Русија го разгледа.

— Што значи тоа за другите валути?

Глобалниот монетарен пејзаж брзо се менува и централните банки ширум светот очигледно земаат предвид. Западните санкции, како што е замрзнувањето на поголемиот дел од девизните резерви на Русија, додека се обидуваат да го санкционираат руското злато, сега станаа очигледно дека правата на сопственост на девизните резерви кои се чуваат во странство можеби не се почитуваат, а исто така и дека златото на странската централна банка се чува на места за трезор. како што се Банката на Англија и Њу Јорк ФЕД, не е надвор од конфискација.

Затоа, другите незападни влади и централни банки ќе покажат голем интерес Русија да ја поврзе рубљата со златото и да ги поврзе плаќањата за извоз на стоки со рубљата. Со други зборови, ако Русија почне да прифаќа плаќање за нафта во злато, тогаш другите земји може да почувствуваат потреба да го следат примерот.

Погледнете кои, освен САД, се најголемите светски производители на нафта и природен гас – Иран, Кина, Саудиска Арабија, ОАЕ, Катар. Очигледно, сите земји од БРИКС и евроазиските земји исто така внимателно го следат сето ова. Доколку се ближи падот на американскиот долар, сите овие земји ќе сакаат нивните валути да бидат корисници на новиот мултилатерален монетарен поредок.

  • Што значи ова за американскиот долар?

Од 1971 година, статусот на глобалната резерва на американскиот долар е поткрепен со нафта, а ерата на петродоларот беше можна само поради континуираната употреба на американски долари во светот за трговија со нафта и способноста на САД да спречат кој било конкурент на американскиот долар. .

Но, она што го гледаме во моментов изгледа како почеток на крајот на тој 50-годишен систем и раѓање на нов мултилатерален монетарен систем поддржан од злато и стоки. Замрзнувањето на девизните резерви на Русија беше поттик. Џиновските земји во светот како што се Кина и земјите извознички на нафта можеби чувствуваат дека сега е време да преминат кон нов поправеден монетарен систем. Не е изненадување, тие разговараат за тоа со години.

Иако е сè уште рано да се каже како ќе влијае на американскиот долар, тој од овој период ќе излезе послаб и помалку влијателен од порано.

  • Кои се последиците?

Потегот на Банката на Русија да ја поврзе рубљата со златото и да ги поврзе плаќањата за стоки со рубљата е промена на парадигмата што западните медиуми навистина сè уште не ја сфатиле. Како што паѓа доминото, овие настани би можеле да одекнуваат на различни начини. Зголемена побарувачка за физичко злато. Издигнувања на пазарите за хартиено злато. Ревалоризирана цена на златото. Поместување од американскиот долар. Зголемена билатерална трговија со стоки меѓу незападните земји во валути различни од американскиот долар.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Доларот зајакна во однос на еврото

Доларот значително зајакна во однос на другите…

Блумберг: Руската рубља е валута на годината,…

Контролата на капиталот наметната од Русија ја…

Светските економисти ја открија мистеријата: Зошто рубљата…

Откако изгуби речиси половина од својата вредност…

Московска берза: Доларот драстично падна под 68…

Доларот падна под 68 рубљи - за…

Руската рубља повторно се врати на курсната…

Македонија се подготвува за евентуално тргување со…