ММФ: Нè очекува бавен глобален раст

t

Светската економија се соочува со иднина на анемичен раст, предупреди Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). Директорката на ММФ Кристалина Георгиева на пролетниот состанок на финансиските институции во САД истакна дека треба повеќе да се работи на полето на продуктивноста.

Глобалниот БДП ќе забави до неколку децимални места над три проценти до 2029 година, што е околу еден процент помалку од дваесетгодишниот просек пред пандемијата. Без зголемување на продуктивноста на глобално ниво, најновото истражување од Вашингтон укажува на значително забавување во развиените земји, што во комбинација со зголемувањето на јавниот долг може да создаде маѓепсан круг.

ММФ изјави дека глобалната стапка на раст постојано забавува од глобалната финансиска криза 2008-2009 година. и повика на политички интервенции за да се смени овој тренд. Нискиот глобален раст веројатно ќе влијае на животниот стандард и ќе ги зголеми економските нееднаквости меѓу земјите, велат од ММФ.

ММФ го припишува падот на растот од финансиската криза до денес пред се на лошата распределба на ресурсите. Неефикасната распределба на ресурсите меѓу фирмите ја „сруши“ продуктивноста.

„Да немаше грешки во распределбата на ресурсите, вкупниот фактор на продуктивност можеше да биде 50 отсто поголем, а забавувањето на растот ќе беше помалку сериозно“, се наведува во извештајот на ММФ.

Сценариото со низок раст, комбинирано со високи каматни стапки, „може да ја доведе во прашање одржливоста на долгот, ограничувајќи ја способноста на владите да се спротивстават на економското забавување и да инвестираат во социјални или еколошки иницијативи“, рече ММФ.

Покрај тоа, „очекувањата за слаби стапки на раст би можеле да ги обесхрабрат инвестициите во капитал и технологија, влошувајќи го забавувањето“. Сето ова се влошува со „силните спротивставени ветрови кои произлегуваат од гео-економската фрагментација и штетните еднострани трговски и индустриски политики“.

Дополнително, демографските притисоци во големите економии кои предизвикуваат недостиг на работна сила влијаеја на растот.

„Работоспособното население ќе се зголеми во земјите со ниски приходи и некои земји во развој, додека Кина и најнапредните економии (со исклучок на САД) ќе доживеат недостиг на работна сила“, се вели во извештајот.

ММФ очекува околу пет до пет и пол милиони работници да се преселат во напредните економии до крајот на тековната деценија и потенцијално да придонесат за раст од 0,4 проценти.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Нов заем од 2,2 милијарди долари за…

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во петокот објави…

ММФ ја зголеми прогнозата за економскиот раст…

ММФ ја надгради својата прогноза за економскиот…

ММФ: НБРМ е добар пример за транспарентност

Гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска одржа предавање на „Форумот…

ММФ предвидува раст на БДП за Македонија…

Пролетната сесија на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ)…

ММФ: Maкедонија годинава ќе има економски раст…

Нашата земја годинава ќе има економски раст…