ММФ предвидува раст на БДП за Македонија од 2,7% за 2024 година

t

Пролетната сесија на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) го донесе најновиот извештај за очекуваниот економски раст на глобалната економија, но и на економиите на земјите членки на таа организација.

За Србија, ММФ проектира раст на БДП од 3,5 проценти оваа година и 4,5 проценти во 2025 година, што не става на врвот, туку и на задниот дел од групата пазари во Европа во пораст и развој – каде што ММФ не класифицира.

За Македонија за 2024 година проекцијата е 2,7%, за 2025 година 3,7%, а за 2029 година 3.5%.

Имено, проекцијата укажува на потенцијално забавување на растот во Русија од 3,2 отсто во 2024 година на 1,8 отсто во 2025 година поради слабеењето на ефектите од високите инвестиции и силната приватна потрошувачка, поддржана од растот на платите на „затегнатиот“ пазар на труд. се наведува во штотуку објавениот „World Economic Outlook“, еден од најпознатите извештаи на ММФ.

Во Турција, пак, се предвидува раст од 3,1 отсто во 2024 година и 3,2 отсто во 2025 година, со очекувано зајакнување на економските активности во втората половина од оваа година, доколку заврши монетарното „стегање на ременот“ и почне закрепнувањето.

Србија, со проектиран економски раст од 3,5 отсто во 2024 година, е зад Косово и Црна Гора во оваа група економии според методологијата на ММФ, но и пред Бугарија, Унгарија, Романија и Полска.

Интересно е што ММФ не очекува најбавен раст во завојуваната Украина (за која проектира 3,2 отсто во 2024 година), туку во Белорусија, која годинава, според оваа пресметка, очекува раст од 2,4 отсто, што е повторно само малку побавно од предвидените 2,5 проценти за Босна и Херцеговина.

Изненадување носи и погледот на ММФ кон 2025 година за земјите од нашата „група“ – највисок раст од 6,5 отсто се очекува во Украина, додека вицешампион засега е Молдавија, за која ММФ прогнозира раст од 4,8 проценти во 2025 година.

Следната година, според нивните податоци, Србија може да смета на раст на БДП од 4,5 отсто, што би можело да не направи трета најбрзо растечка економија во нашата групација ММФ на крајот на следната година.

Кога станува збор за „растечките и развојните економии на Европа“, каде што сме класифицирани од ММФ, се очекува дека високата инфлација ќе остане нешто подолго отколку во другите региони.

ММФ, имено, пресметува дека глобалната инфлација ќе забави од 6,8 отсто во 2023 година на 5,9 отсто во 2024 година и 4,5 отсто во 2025 година.

„Падот се очекува да биде поголем во напредните економии, додека во исто време се очекува голема диференцијација помеѓу пазарите во развој и економиите во развој, со прогноза за инфлација меѓу петте групи на земји од само 2,4 проценти во азиските економии во развој, што ја одразува намалената инфлација во Во Кина како и во Тајланд до 18,8 отсто за растечките и економиите во развој на Европа, која е најмногу погодена од високата инфлација во Турција“, истакнуваат авторите на World Economic Outlook.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Постојаната претставничка на САД во НАТО ѝ…

Самитот на НАТО во јули во Вашингтон,…

(Видео) Претседателката ќе чека новата влада да…

Сиљановска ќе почека да се формира новата…

ДУИ му помогна на Мицкоски за двотретинско…

Со 88 гласа “за” пред 3 часот…

Американската амбасада ќе ги подобрува односите помеѓу…

Аташето за култура и образовани на САД…

Обвинителството ја проверува и отфрлената претставка за…

Меѓу списите кои ги проверува обвинителството во…