ММФ: Maкедонија годинава ќе има економски раст од 2,7 отсто

t

Нашата земја годинава ќе има економски раст од 2,7 отсто, прогнозира Меѓународниот монетарен фонд(ММФ). 

За наредната годна се предвидува раст на БДП од 3,7 отсто, а во 2026 година 3,5 отсто. За инфлацијата, како што стои во анализата на ММФ, потрошувачките цени годинава ќе се зголемат за 4 отсто, а во наредните две години ќе дојде до нивно натамошно намалување, прво на 2,5 отст во 2025 година а потоа на два отсто. Лани растот на БДП беше само еден отсто, а инфлацијата изнесуваше 9,4 отсто.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Претседателката ќе чека новата влада да…

Сиљановска ќе почека да се формира новата…

ДУИ му помогна на Мицкоски за двотретинско…

Со 88 гласа “за” пред 3 часот…

Американската амбасада ќе ги подобрува односите помеѓу…

Аташето за култура и образовани на САД…

Обвинителството ја проверува и отфрлената претставка за…

Меѓу списите кои ги проверува обвинителството во…

Нов заем од 2,2 милијарди долари за…

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во петокот објави…