Објавено на:

Мобилните телефони фатални за пешаците: Статистиката на МВР покажува дека тие се најчеста причина за сообраќајните несреќи

t

Од 30 до 35 пешаци во државата годишно гинат во сообраќајни несреќи, покажува статистиката на МВР. Особено небезбедни се младите лица кои додека се движат низ улици и преминуваат пешачки премин пишуваат или разговараат на мобилен телефон.

Денеска во рамките на кампањата „И јас и ти сме пешаци“ организирана од МВР, Републичкиот совет и Факултетот за безбедност, во Битола беа упатени апели да не се користат мобилни телефони и слушалки додека пешаците минуваат на пешачки премин и да се преминуваат улиците само на места означени за таа намена.


-Постојано да се зборува со младите луѓе, зашто тие понекогаш несвесни за опасностите преминуваат улица надвор од пешачки премин, невнимателно користат мобилни телефони и тоа ги загрозува нив, но и тие ги загрозуваат другите учесници во сообраќајот. Затоа работиме со превентивни активности во средните учлилишта и факултетите, рече деканот на Факултетот за безбедност Никола Дујовски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Како на филм во Чаир:  Му удрил…

Основното јавно обвинителство Скопје донесе Наредба за…

На територија на град Скопје изречени се…

Министерството за внатрешни работи во текот на…

Пронајдена дрога при контрола на угостителски објекти…

Синоќа (21/22.05.2022) година од страна на полициски…

180 сообраќајни прекршоци во Скопје

Министерството за внатрешни работи во текот на…