Објавено на:

Му вршеле притиcok: Откриени се сите детали од аеродромската драма на Новак Ѓоковиќ

t

Жалбата на адвокатите на Новак Ѓоковиќ до австралиското Министерство за внатрешни работи открива како изгледала најдолгата ноќ во животот на најдобриот тенисер на светот, помината на аеродромот во Мелбурн.
Тим од четворица адвокати достави докази до судот, во кои детално опишуваат што се случило во моментите пред австралиската гранична полиција да одлучи да му ја укине визата на Ѓоковиќ и да нареди депортација.
Како што се наведува, меѓу 00.21 и 00.52 часот, со кратки прекини, надлежниот службеник разговарал со Ѓоковиќ.
Околу 03.55 часот службеникот го известил Ѓоковиќ дека ќе биде издадена службена белешка. Издадена е околу 04.11.

Ѓоковиќ го праша делегатот за можноста се да чека до 08.00 часот, за да може да се јави во Тениската асоцијација на Австралија и да се обиде да го реши проблемот.
По понатамошниот разговор, Ѓоковиќ побарал уште малку време за да собере информации од својот агент, додека делегатот рекол дека за тоа мора да разговара со претпоставените.
Околу 05.20 часот, делегатот потврди дека Ѓоковиќ барал уште малку време за одмор и разговор со својот тим, за периодот од 08.00 до 08.30 часот.
Делегатот го известил Ѓоковиќ дека е во ред, дека разговарал со надзорниците и дека тие се согласиле со тоа.
„Моите претпоставени се повеќе од задоволни со фактот што можат да ви дадат време за одмор“, се вели во цитатот.
Распитот беше прекинат во 05.22 часот, а Ѓоковиќ беше изнесен од собата за сослушување, додека следниот пат во стенограмот се однесува на 06.07, поради што дел од записникот недостасува бидејќи разговорите не се вршени во просторијата за распит.
Додека Ѓоковиќ чекал на троседот пред собата за сослушување, чекајќи да му го намести креветот, надзорниците го посетиле и прашале дали може да почека до 08.30 часот и да го одложи ветениот одмор.
„Ѓоковиќ рече дека може, но изјави и дека бара помош и правна заштита, односно совет од неговите претставници кои тогаш спиеле, а во тие рани утрински часови било тешко да се направи нешто повеќе.
Надзорниците изјавија дека правните застапници на Ѓоковиќ нема да можат да поднесат жалба за укинување на визата додека не се донесе одлука за аболиција.
Колку побрзо се донесе таква одлука, толку подобро ќе биде за Ѓоковиќ и неговите претставници“, се вели во транскриптот.
Понатаму се посочува дека Ѓоковиќ рекол дека треба да разговара со некого и да размисли за што се товари бидејќи бил збунет.
Надзорниците го оставиле и тој си легнал, во соседната соба, што најверојатно се случило околу 05.30 часот.
„Набргу потоа, веројатно околу 6 часот, делегатот и надзорниците го разбудиле Ѓоковиќ. Следуваше нов разговор во кој Ѓоковиќ изразил желба да почека до 08.30 часот, но еден од надзорниците извршил притисок врз него веднаш да донесе одлука. Надзорникот му рекол на Ѓоковиќ дека нема што да се чека и дека нема што да се додаде, иако Ѓоковиќ инсистирал дека ќе се појават некои нови информации доколку добие можност да разговара со адвокатите“.
На следните страници од транскриптот, надзорникот му вршел притисок на Ѓоковиќ веднаш да го продолжи сослушувањето, а Ѓоковиќ рекол дека е очигледно дека сакале да му се укине визата и сфатил дека е подобро да го продолжи сослушувањето.
Распитот е прекинат во 06.14 часот, а околу 07.29 часот делегатот донел одлука. Десетина минути подоцна делегатот се вратил во собата за сослушување, а три минути подоцна Ѓоковиќ бил информиран за одлуката.
Во доказите се наведува дека има загрижувачки податоци во процесот до донесувањето на одлуката.
„Прво, Ѓоковиќ беше во транзит повеќе од 25 часа, делегатот знаеше дека Ѓоковиќ има долг лет од Дубаи зад себе. Понатаму, Ѓоковиќ изрази шокираност, изненадување и збунетост бидејќи бил убеден дека направил се што е потребно за да влезе во Австралија и не знаел какви дополнителни информации сака делегатот од него. Трето, Ѓоковиќ побара дополнително време да разговара со Тениската асоцијација на Австралија, агенти, адвокати, за да добие дополнителни информации што имал намера да му ги претстави на делегатот“, се вели во документот.
Четвртиот проблем е што делегатот му гарантираше на Ѓоковиќ одмор до 08.30 часот, како и разговори со сите споменати страни, а петти е што Ѓоковиќ беше под притисок на надзорниците, кои инсистираа дека брзата одлука ќе биде подобра за него.
„Доколку на Ѓоковиќ му беше дадено ветеното време, неговите претставници можеа да преземат дополнителни чекори и да достават нов материјал до делегатот, со цел да се спречи укинување на визите. Во овие околности, процедурално е неправедно делегатот да донесе одлука во моментот кога го стори тоа, а не чекаше до 08.30 часот за да му дозволи на Ѓоковиќ да се одмори и да се консултира со своите претставници, како што беше наведено претходно.
Ѓоковиќ ќе се појави на суд во понеделник, ноќта меѓу недела и понеделник според наше време, и ќе ја образложи жалбата на одлуката за депортација, по што е сместен во имиграцискиот притвор во Мелбурн.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Австралија им се извини на жртвите од…

Скандалот со талидомид е „едно од најтемните…

Како одговор на Ѓоковиќ „Голема Албанија“ на…

„Фејсбук“ профилот на Асоцијацијата на тениски професионалци…

Ди Цајт: Победа на Русија ќе значи…

Русија не треба да ја добие војната…

Ѓоковиќ против Синер за најголемата награда во…

Новак Ѓоковиќ и Јаник Синер вечерва ќе…

Ѓоковиќ: Едвај се спасив – ме давеше…

Најдобриот тенисер на планетата, Новак Ѓоковиќ, се…