Најнови истражувања: Aнтички гpчки лeк може да ја нaмали cмpтноста од Ковид-19

t

Антички грчки лек кој се прави од растението шафран може да се подобри третманот на лицата со тешки симптоми на COVID-19 и да ја намали стапката на смртност од колку што е 50%, се вели во извештајот објавен во Европското списание за интерна медицина од страна на Израелски истражувач од Хебрејскиот универзитет во Ерусалим и Медицинскиот факултет Хадаса, пишува Тhe Jerusalem Post
Лекот, колхицин, датира од пред илјадници години од древниот Египет, каде што беше познат по своите посебни лековити својства. Тоа е еден од ретките лекови кои преживеале до денешно време. Неодамна, се користи за лекување и спречување на воспаление предизвикано од гихт што може да доведе до болен артритис и Медитеранска треска (FMF), што е вообичаено кај Евреите од северноафриканско потекло.

Проф. Ами Шатнер ги истражуваше и анализираше сите пациенти третирани во контролирани испитувања на овој древен лек во последните 20 години. Тој откри дека меѓу неговите употреби и потенцијалните употреби, колхицинот исто така се чини ефикасен во лекувањето на СОВИД-19.

Досега, објавени се четири контролирани студии на околу 6.000 пациенти со коронавирус за ефектот на колхицинот, рече Шатнер, и секоја од нив покажува значително подобрување на тешките индекси на коронавирус и што е најважно, имаше намалување на смртноста за околу 50% во споредба со оние кои не биле лекувани со колхицин.
Лекот е евтин, потребна е мала доза од половина милиграм дневно и веќе е докажано безбедна за употреба, рече тој, правејќи го колхицинот важно откритие што може значително да придонесе за подобрување на морбидитетот и морталитетот на многу пациенти, доколку потврдено во понатамошни студии.

Лекот исто така добро се поднесува, рече докторот. Единствените несакани ефекти кај некои пациенти може да бидат напади на дијареа; околу 10% од пациентите ја прекинуваат употребата на лекот поради оваа причина.
Лекот е тестиран за третман на пандемијата COVID-19 низ целиот свет, вклучително и во Канада, Грција, Јужна Африка, Шпанија и Бразил. Многу од тестовите беа двојни слепи плацебо студии, зголемувајќи ја нивната веројатност за точност.
„Резултатите беа импресивни“, рече тој.
Според библиската приказна, колхицинот првпат бил спомнат во древниот египетски папирус кој датира од 1550 п.н.е., пред еврејскиот народ да го напушти Египет. Подоцна, го користеле лекарите во античка Грција, во византискиот период, а потоа и арапските лекари пред повеќе од 1.000 години.

Во поново време, неколку студии почнаа да ја докажуваат неговата ефикасност во третманот на акутен перикардитис (оток околу срцето и во спречувањето на синдромот на пост-кардијална повреда и атријална фибрилација по кардиохирургија.
„Како што е познато, пациентите кои имале срцев удар се изложени на значително зголемен ризик од повторување и мозочен удар, а тоа се многу пациенти“, рече Шатнер. „Студиите од последниве години покажаа дека благодарение на неговата антиинфламаторна активност на атеросклеротичните слоеви во артериите, колхицинот во мали дневни дози може ефикасно да ги заштити овие пациенти.
„Нивото на заштита беше до степен да спречи околу половина од повторливите настани, а овој импресивен корисен ефект беше постигнат и кај пациенти кои веќе биле подложени на терапевтска катетеризација и имале оптимален превентивен третман со аспирин и статини“, додаде тој. „Ова е важна вест за многу голем број пациенти“.

Потребни се дополнителни рандомизирани контролирани испитувања за да се потврдат овие прелиминарни резултати, според Шатнер, за кои тој верува дека најверојатно ќе доведат до проширување на индикации за ниски дози на колхицин. Но, тој рече дека нема причина лекот да не може да почне да се користи токму сега.
„Иако првичните податоци за ефектот на колхицинот врз пациентите со коронавирус се многу ветувачки, повеќе пациенти треба да бидат во рандомизирани контролирани испитувања“, рече Шатнер. „Но, тоа нема да ме спречи да го користам лекот веќе кај пациенти со висок ризик, за да се надевам дека ги намалам нивните шанси за развој на тешка болест.

„Лекот е евтин за пациентите и заедницата“, продолжи тој. „Со тоа што го користиме кај пациенти со корона, немаме што да изгубиме и можеме многу да добиеме“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Превентивни мерки против Ковид-19 во грчките училишта

По зимскиот распуст поради новогодишните и божиќните…

Минатата недела имало 72 случаи на заразени…

Вкупно 47 пациенти со грип биле прегледани…

Студија: Карантините за време на Ковид-19 предизвикаа…

Дури и по завршувањето на карантините, забрзаното…

Големи загуби за Фајзер откако “Ковид-лековите” ја…

Фајзер во вторникот објави поголема од очекуваната…