На работа со Ковид: Франција им дозволи на зapaзените лекари да работат

t

Франција им дозволи на здравствените работници кои се заразени со корона вирусот, но имаат само некои или речиси никакви симптоми, да продолжат да ги лекуваат пациентите, наместо да бидат во изолација.
Според агенцијата АП, ова е вонредна мерка која има за цел да го ублажи недостатокот на персонал во болниците и другите медицински установи предизвикан од невиденото разгорување на инфекцијата.
Посебно ослободување од правилата за карантин се воведува за вработените во болниците , домовите за стари лица, лекарските ординации и другите основни здравствени установи.
Надвор од здравствениот сектор, за лицата кои не се опфатени со посебното ослободување, француските правила за карантин бараат најмалку пет дена самоизолација за целосно вакцинирани лица кои се позитивни на тестот.

Водачите на болниците укажаа дека новата флексибилност за здравствените работници во Франција ќе им помогне да ги „пополнат дупките“ кога станува збор за мал број вработени.
Во упатствата на француското Министерство за здравство се наведува дека, каде што е можно, заразените работници не смеат да бидат во контакт со невакцинирани пациенти или оние кои се изложени на поголем ризик од тешки симптоми на Ковид, пренесе Танјуг.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Франција ги потроши залихите? Нема повеќе оружје…

Франција неформално признава дека повеќе не може…

20 лица починале поради грешка во лабораторија…

Англиската владина агенција одговорна за справување со…

Франција испрати нов контингент на воена помош…

Франција испрати нов контингент на воена помош…

Карантин во цела Кина! Огромен број на…

Поради зголемувањето на бројот на заболени од…

Случајност или не? Нападот во Турција се…

Денешниот терористички напад со бомба во центарот…