НБРМ подготвува предлог-закон за финансиски правобранител кој ќе постапува по жалбите на граѓаните

t

Заштитата на корисниците на финансиските услуги е високо во приоритетите на Народната банка. Преку зајакнување на регулативата, со новиот Закон за платежни услуги и платни системи, но и со закон за финансиски омбудсман, со кој би се формирала посебна институција којашто ќе постапува по поплаките на граѓаните, ќе се гради рамка за посилна заштита на правата на потрошувачите, порачува гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска.

Ангеловска-Бежоска во интервју за националниот сервис МТВ посочува дека иако Народната банка нема експлицитен законски мандат за заштита на потрошувачите, сепак како општествено одговорна институција презема повеќе мерки во овој сегмент. Пример за тоа е Стратегијата за финансиска едукација и финансиска инклузија како заеднички документ кој беше подготвен и донесе во соработка со Министерството за финансии, Комисијата за хартии од вредност, Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување и Агенцијата за супервизија на осигурувањето, која предвидува повеќе активности со цел зголемување на заштитата на корисниците на финансиски услуги.

Тие активности се фокусираат на два сегмента. Едниот сегмент е финансиска едукација, со цел зголемување на информираноста на корисниците на финансиски услуги, за нивните права, но и обврски, како и запознавање со различни финансиски производи за подобра информираност и носење правилни одлуки. Вториот сегмент е подобрување и зајакнување на регулаторната рамка за заштита на потрошувачите. Прв конкретен чекор во ова насока е Законот за платежни системи, којшто ќе обезбеди значаен квалитативен скок во делот на заштита на правата на потрошувачите во користење на услугите за платен промет – вели гувернерката.

Ангеловска-Бежоска истакнува дека нова активност, којашто неодамна почнала во рамки на централната банка, а на која банката ќе работи заедно со другите финансиски регулатори, е изготвување на закон за финансиски омбудсман, односно финансиски правобранител. Идејата на овој закон е воспоставување на посебна институција којашто ќе постапува по поплаките од граѓаните и ќе има експлицитен мандат за заштита на интересите на граѓаните.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Србија има буџетски суфицит од 5,3 милијарди…

Во првите два месеци од 2024 година,…

Битиќи: Ги исполнивме ветувањата за повисоки плати!

„Тоа што го направивме изминатите четири години…

На европската економија ѝ се заканува троен…

Европа не е позната по својата живост,…

Србија на крајот на јуни ќе има…

Србија сега има 2,42 милиони тони пченица…