Невработеноста во првото тримесечје годинава е 12,9%

t

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2024 година, активното население во земјава е 788.909 лица, од кои вработени се 687.351, а 101.558 лица се невработени.

Стапката на активност во овој период е 52.1%, стапката на вработеност 45.4%, додека стапката на невработеност е 12.9%.

Во меѓувреме, работоспособното население над 15 години е 1.515.603 луѓе, а неактивното население е 726.694 луѓе.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Србија планира изградба и модернизација на 2.000…

Јелена Танасковиќ, в.д генерален директор на железничката…

Од следниот месец пензиите се зголемуваат за…

„Во мојот ресор за жал проблеми колку…

Еврото е најчесто користена валута за извоз,…

Вкупната трговија со стоки надвор од Европската…

Невработеноста во првото тримесечје годинава е 12,9%

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото…

Русија стана четврта економија во светот според…

Рускиот претседател Владимир Путин им се обрати…