Нема крај на инфлацијата: Нагло пораснаа цените на храната во светот

t

Светските цени на храната во 2021 година се зголемија во просек за четвртина (плус 28,1%). Ова го објави Комерсант, повикувајќи се на податоци на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации.

Порастот е најголем во последните години – поскапеа сите поголеми групи земјоделски производи, а не само житото и маслото.

Просечниот годишен индекс изнесува 125,7 поени. На крајот на декември, индикаторот беше еднаков на 133,7 поени – 0,9% помалку од претходниот месец, но 23,1% повеќе отколку во декември 2020 година. Експертите на ФАО веруваат дека поради „високите трошоци, тековната пандемија и нејасните временски услови“ можат едвај се очекува да ги стабилизираат цените во 2022 година.

Цените на житариците се рекордни во 2021 година, со покачување од 27,2 %. На пример, цената на пченката и пченицата пораснаа за 44,1% и 31,3%, соодветно. Единствен род чија цена падна лани беше оризот (минус 4%). Од Обидинитети нации соопштија дека зголемувањето на транспортните трошоци е компензирано со зголемената конкуренција меѓу производителите.

Од сите намирници, најмногу поскапеле растителните масла и шеќерот. Цената на путерот порасна за рекордни 65,8% годишно, а шеќерот – 37,5%, што е највисоко од 2016 година. Производството на млечни производи порасна за 16,9%, месото – 12,7%.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Се зголемуваат цените на горивата во Македонија

Се зголемуваат цените на нафтените деривати, соопштија…

ПЛАТИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА НАЈНИСКИ, А ЦЕНИТЕ ИСТИ,…

Со секое одење во продавница со список…

Хрватска наплатила 234.000 евра од казни за…

Државниот инспекторат во Хрватска изрече 151 казна…

Инфлацијата “ги јаде” Европејците: Цените на одредени…

Просечната цена на земјоделските производи во изминатата…

Како ние да сме во војна наместо…

Инфлацијата во Русија во 2022 година изнесуваше…