Не е повеќе Авганистан најголем светски производител на опиум, еве кој е прв

t

Според ОН, Мјанмар бележи значителен пораст на одгледувањето афион бидејќи одгледувањето во Авганистан опаѓа.

Мјанмар стана најголемиот центар за производство на опиум во светот во 2023 година, откако го престигна Авганистан, покажа новиот извештај на Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (UNODC).

Објавено во вторникот, публикацијата на ОН известува дека од 2022 до 2023 година производството на недозволената култура во Мјанмар се зголемило за 18 отсто на вкупно 47.100 хектари под одгледување.

„Економските, безбедносните и управувачките нарушувања што следеа по военото преземање во февруари 2021 година продолжуваат да ги тераат земјоделците во оддалечените области кон опиум за да заработат за живот“, рече регионалниот претставник на УНОДЦ Џереми Даглас. „Интензивирањето на конфликтот во [северната држава] Шан и другите погранични области се очекува да го забрза овој тренд“, истакна тој.

Според УНОДЦ, областите за одгледување опиум најмногу се прошириле во пограничните региони на Мјанмар во северната држава Шан, која граничи со Кина, Лаос и Тајланд. Следеа државите Чин и Качин, бидејќи приносот се зголеми за 16% до 22,9 килограми по хектар, наводно поради пософистицираните земјоделски практики.

Севкупно, земјоделците од Мјанмар заработија околу 75% повеќе оваа година од одгледувањето на афион, според извештајот, бидејќи просечните цени што се платени за оваа култура достигнаа околу 355 долари за килограм.

Зголемувањето на производството на опиум во Мјанмар доаѓа откако производството во Авганистан падна за околу 95% на околу 330 тони по забраната на Талибанците за одгледување афион минатиот април. Авганистан претходно беше најголем светски производител на опиум, обезбедувајќи над 80% од глобалното снабдување и главен извор на хероин и во Европа и во Азија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Талибанците извршија јавна егзекуција на маж осуден…

Талибанците денеска извршија јавна егзекуција на маж…

Масакр во Мјанмар, воен авион уби 17…

Најмалку 17 цивили, меѓу кои девет деца,…

Не е повеќе Авганистан најголем светски производител…

Според ОН, Мјанмар бележи значителен пораст на…

Производството на афион во Авганистан падна за…

Производството на афион во Авганистан, некогаш најголемиот…

За само 4 дена Израел фрли повеќе…

За само 5 дена Израел фрли повеќе…