Ни трага ни абер од младиот Петар: Го бараат над 100 полицајци, хеликоптер и доброволци

t

Голема потрага се спроведува во прилепско Мариово, кај селото Врбско, каде што полицајци, доброволци, војници и спасувачки екипи со кучиња, кои имаат и хеликоптерска поддршка, четврти ден трагаат по исчезнатото 10-годишно момче Петар Џобески.

Петар е дете со посебни потреби, кое тешко комуницира. Неговите најблиски велат дека ако го повикаш, нема да дојде, туку ќе се исплаши и ќе побегне.

Кога исчезнал, бил во лесна облека. Мајката и таткото на Петар се исплашени и вознемирени и се молат момчето што побргу да се најде. Во потрагата се вклучени членови на Територијалната противпожарна единица Прилеп, членови на спасителната служба „Златоврв“, ловното друштво „Мукос“ – Прилеп, жители на околните села, како и граѓани доброволци од неколку градови.

Според таткото Стојо Џобески, детето последен пат било забележано во дворот на куќата пред три дена околу 16 часот, а потоа му се губи секаква трага. Го барале на сите места низ селото каде што најчесто си играло, но не го пронашле.

– Завртив каде што мислам дека оди по вода, викав по него, но не слушнав ништо, ни пискање ни викање ни плачење. Се вратив и ѝ реков на жената дека ќе земам некои палтенца и дека ќе го барам по патот накај реката, а таа, заедно со другото дете, поголемото, да бараат на другата страна – вели таткото на исчезнатото дете.

Спасе Чакрески, жител на село Витолиште, вели дека станува збор за екстремно опасен терен и дека ситуацијата дополнително ја усложнува тоа што детето е со посебни потреби. Времето е екстремно студено, а детето заминало без храна и само по една блуза. Спасителите велат дека детето не можело да замине далеку, но ги загрижува близината на Црна Река.

Во случајот се вклучи и Центарот за социјални работи, чии стручни лица треба да направат процена на социјалната состојба на семејството, како и капацитетите на родителите за да се грижат за другите деца во семејството.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Петти ден ни трага ни глас од…

Ниту петтата ноќ од потрагата нема јасна…

Четврти ден потрага по малата Данка: На…

Две специјалистички спасувачки екипи од Белград и…

Македонките се мажат најмлади во регионот, на…

Жените во Македонија најмлади стапуваат во брак…

ЌЕ МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСА И СО…

Пратениците денеска го изгласаа Изборниот законик, со…

Се трага по исчезнатиот американски хеликоптер и…

Хеликоптер на американскиот марински корпус со пет…