Објавено на:

Ново истражување на универзитетот Џон Хопкинс: Локдауните немаа никаква позитивна корист, влијанието беше само штетно, треба во целост да се отфрлат

t

Нова студија на реномираниот универзитет Џон Хопкинс заклучи дека глобалните заклучувања имале многу повеќе штетно влијание врз општеството отколку што произвеле каква било корист, при што истражувачите истакнуваат дека тие „се неосновани и треба да бидат отфрлени како инструмент и политика за време на пандемијата. .“

Автор на студијата е Џонас Херби, специјален советник во Центарот за политички студии во Копенхаген, Данска; Ларс Јонунг, почесен професор по економија на Универзитетот Лунд, Шведска; и Стив Х. Ханке, професор по применета економија и основач и ко-директор на Институтот Џон Хопкинс за применета економија, глобално здравје и проучување на деловните претпријатија.

Авторите напишаа дека „Иако оваа мета-анализа заклучува дека заклучувањата имаат мали или никакви ефекти врз јавното здравје, тие наметнаа огромни економски и социјални трошоци таму каде што беа усвоени“.

Фокусот на студијата, според авторите, бил „да се утврди дали има емпириски докази за поддршка на верувањето дека „заклучувањата“ ја намалуваат смртноста од КОВИД-19“.

Истражувачите ги дефинираа заклучувањата како „секој владин мандат што директно ги ограничува можностите на луѓето, како што се политиките што го ограничуваат внатрешното движење, затвораат училишта и бизниси и забрануваат меѓународни патувања“.

Истражувачите понатаму забележаа дека „За да одговориме на нашето прашање, ние се фокусиравме на студии кои го испитуваат вистинското влијание на заклучувањата врз стапките на смртност од СОВИД-19 врз основа на регистрирани податоци за смртност“.

Со други зборови, дали заклучувањата ги намалија смртните случаи од СОВИД?

Заклучокот е не.

Целата студија можете да ја прочитате тука.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Што се случува во Вардар? Многу ветувања,…

Фудбалот е во центарот на вниманието ова…

Комеморативна седница по повод смртта на Стојан…

Со едноминутно молчење во Собранието денеска му…

КАДЕ ЛИ ЗАМИНАЛЕ? Се трага по 7…

Полицијата трага по седум лица од Непал…

УЕФА го избрка од ЕП косовскиот новинар…

Косовскиот новинар, Арлинд Садику кој ги провоцираше…

Крајно простачки: Играа Албанија и Хрватска, а…

Во натпревар со резултатски пресврти и четири…