Обезбедени се дополнителни средства за спpавување со kpизна состојба во снабдувањето со електрична енергија

t

На оваа своја седница Владата ги донесе одлуката за измена на распоредот на средствата во посебниот дел утврден со Буџетот, како одлуката за одобрување тие средства од Буџетот на Република Македонија за 2021 година.

Одлуките за донесени за реализација на мерките за обезбедување на дополнителни количини на електрична енергија, заради справување со кризна состојба во снабдувањето со електрична енергија.

Дополнително, Владата ги задолжи сите институции во надлежност на извршната власт од сопствените буџетски сметки и програми предвидени за набавка на електрична енергија, веднаш да ги исплатат долговите кон добавувачите на струја и одобри да се изврши пренамена на средства од други буџетски ставки каде што има неискористени средства за исплата на долговите за кон добавувачите на електрична енергија.

Овие одлуки, како и препораките до институциите на локалната самоуправа, до Собранието и до Канцеларијата на Претседателот на државата, имаат за цел да го помогнат снабдувањето со електрична енергија кое се остварува преку комерцијалните добавувачи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Само спокојно: Според Владата нема проблем со…

Владата на денешната 102 седница го разгледа…

Страшно сценарио на Кутев за Бугарија: Ако…

Ако сега не се формира влада во…

Зорана Михајловиќ: Не сум сигурна дека новата…

Српската министерка за енергетика и рударство во…

Владата нареди: Институциите мораат да заштедат 15%…

Владата, на денешната седница ја разгледа Информацијата…

Борисов: Оптимист сум дека ќе составиме Влада

Од сè што создаде "Продолжуваме со промената",…