Ова нема крај: Цените на гасот во Европа достигнаа 1500 долари за илјада кубни метри

t

Цените на гасот во Европа го започнаа првиот ден од трговската недела со раст, надминувајќи 1.500 долари за илјада кубни метри, по што благо се намалија, покажуваат податоците на лондонската берза ICE.


Јулските фјучерси на индексот на една од најголемите светски платформи за тргување ТТФ ја отворија сесијата со речиси 1.450 долари за илјада кубни метри (+3,9% во однос на петочната цена на порамнување од 1.395,2 долари) и за неколку минути ја удвоија стапката на раст и достигнаа 1.504. 9 долари ( +7,9%). Тогаш трошокот малку се намали, но останува над границата од 1.450 долари.

На почетокот на март, цените на гасот во Европа, поради стравувањата од забрана за увоз на руски енергетски ресурси, ги ажурираа своите историски највисоки вредности четири дена по ред. Цената на горивото достигна рекордно високо ниво од 3.892 долари на 7 март (+275% во споредба со 23 февруари), а проценетата цена за тој ден беше 2.560,7 долари за илјада кубни метри (+146,5%).

Тогаш горивото почна да поевтинува и на 6 јуни за прв пат по три месеци паднаа под 900 долари за илјада кубни метри. Минималната цена за порамнување од крајот на февруари беше фиксирана на 8 јуни – 878,5 долари за илјада кубни метри.


Сепак, во средината на јуни, цената на гасот повторно се претвори во нагло зголемување и во последните денови, во позадина на намалувањето на испораките од Русија, продолжува да расте. Цитатите на 15 јуни надминаа 1.300 долари, а следниот ден се приближија до 1.600 долари за илјада кубни метри. Сега, според аналитичарите со кои разговараше РИА Новости, сè уште нема предуслови за силен пад на цената на бензинот на европскиот пазар.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

“Глобал Тајмс”: Европа нема да ги жртвува…

Европа ги трпи последиците од украинската криза…

Дали поморски гасовод кој ја заобиколува Франција…

Европските власти ги разгледуваат плановите за изградба…

Пад на цената на нафтата на светските…

Цените на нафтата на меѓународните пазари паднаа…

Американски полковник: Киев ја има последната шанса…

Американски полковник: Киев ја има последната шанса…

Цената на гасот во Европа достигна 2350…

Цената на гасот во Европа се зголеми…