Откриен вселенски објект што зрачи радиобранови: Можно ли е да дојдеме во контакт со вонземјани?

t

Додека мапираа радио бранови низ универзумот, астрономите наидоа на небесен објект кој ослободува џиновски изливи на енергија и тоа не е слично на ништо што досега го виделе.

Вселенскиот објект што се врти, забележан во март 2018 година, зрачеше три пати на час. Во тие моменти, тој стана најсветлиот извор на радио бранови што може да се видат од Земјата, делувајќи како небесен светилник.

Астрономите мислат дека тоа може да биде остаток од пропадната ѕвезда, или густа неутронска ѕвезда или мртва бела џуџеста ѕвезда, со силно магнетно поле или може да биде нешто сосема друго.

Студијата за откритието беше објавена во средата во списанието Nature.

„Овој објект се појавуваше и исчезнуваше во текот на неколку часа за време на нашите набљудувања“, рече во соопштението водечкиот автор на студијата Наташа Харли-Вокер, астрофизичар од Универзитетот Кертин на Меѓународниот центар за истражување на радио астрономијата.

„Тоа беше сосема неочекувано. Беше некако страшно за еден астроном бидејќи на небото нема ништо познато што го прави тоа. И навистина е многу блиску до нас, околу 4.000 светлосни години од нас.

Докторантот на Универзитетот Кертин, Тајрон О’Доерти, го направи необичното откритие додека го користеше телескопот Murchison Widefield Array во западна Австралија.

„Возбудливо е што изворот што го идентификував минатата година се покажа дека е толку чуден објект“, рече О’Доерти во изјавата.

„Широкото видно поле и екстремната чувствителност на MWA се совршени за истражување на целото небо и откривање на неочекуваното.”

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Русија ќе војува и во Вселената: Вселенските…

Вселенските објекти што ги користат САД и…

(Видео) Освојување на Вселената: Кинеските астронаути пристигнаа…

Новиот тим астронаути стигнаа до кинеската вселенска…

Србија, Хрватска и Црна Гора се подготвуваат…

Очигледно Хрватска, Србија и Црна Гора се…

(Видео) Страшен пожар во атинско радио и…

Непознати лица во средата во раните утрински…

Русија ја прекинува вселенската соработка со Европа:…

Русија ја прекинува вселенската соработка со Европа…