Офанзива на Град Скопје: Интензивно продолжува пролетната акција на територија на Општина Карпош

t

Во тек се интензивни активности во рамки на пролетна работна акција на Градот Скопје во општина Карпош – известуваат од Град Скопје.

Градот Скопје заедно со градските јавни претпријатија и во координација со Oпштина Карпош на терен ја реализираат голема пролетна работна акција на подрачјето на општина Карпош. Екипите координирано до крајот на оваа недела спроведуваат активности за рачно и машинско метење и миење на булеварите и улиците, дезинфекција на контејнерите, собирање на кабаст отпад, санирање на оштетувања на коловозите, обновување  и поставување на сообраќајната сигнализација, садење нови садници и уредување на зеленилото, санации на пријавени дефекти и проблеми од граѓаните, заловување на бездомни кучиња и можности за нивно вдомување по нивен хуман третман, целосно чистење на атмосферските и фекалните линии,  како и прочистување на дождовните сливници на булеварите и градските улици.

Во големата пролетна работна акција во Карпош на терен координирано работат екипи на градските јавни претпријатија: Паркови и зеленило, Комунална хигиена, Водовод и канализација, Улици и патишта,  Лајка и Дрисла.

Екипи на ЈП Улици и патишта денеска санираа ударни дупки и поголеми оштетувања на мостот Обединети нации, а на булеварот Метрополит Теодосиј Гологанов обележуваа хоризонатална сигнализација, при што се обележани четири автобуски постојки. Екипите денеска вршеа контрола и обнова на недостатоците на вертикалната сигнализација на булеварите Метрополит Теодосиј Гологанов и 8-ми Септември, а на булеварите Партизански одреди и Илинден се санираа оштетени семафори. 

Екипи на ЈП Паркови и зеленило денеска во рамки на пролетната акција работеа на средување и уредување на јавните зелени површини на територија на општина Карпош. На булеварот Илинден и на улицата Никола Парапунов се изврши расчистување на теренот, собирање на отпадоци и смет, косење на тревна површина и собирање лисја, како и кроење на грмушки. Покрај овие активности, дел од екипите на горенаведените локации извршија кастрење на 20 дрвја и сечење на 5 дрвја.

Екипите на ЈП Водовод и канализација работат на улиците Московска, Франклин  Рузвелт и Козле, како и на булеварите 8. Септември и  Партизански одреди.  На терен се врши површинско и рачно чистење на сливници, рачно чистење на шахти (фекални и атмосферски) и миење со цистерна вакуум и цистерна под притисок на фекални и атмосферски сливници и шахти.

Во рамките на оваа голема акција, ЈП Комунална Хигиена постави специјални садови за кабаст отпад на неколку локации, каде што граѓаните ќе можат да го остават, по што тој бесплатно ќе биде подигнат и транспортиран на соодветна локација од страна на ова градско претпријатие.

Локациите на кои до недела може да се остава кабастиот отпад се следните:

1. Тафталиџе 2, на улица Женевска (автобуска постојка на последна 24-ка);

2.  Козле, кај ресторанот Македонска куќа ;

3.  Долно Нерези, на улицата Ванчо Мицков;

4.  Влае 2, зад Порта Влае, кај контејнерите на ЈПКХС, во близина на автобуската постојка.

Пролетната акција во општина Карпош почна вчера, 28-ми март, и ќе трае се до 1-ви април, а потоа теренските екипи на јавните претпријатија ќе продолжат со работа во наредната општина којашто е планирана, каде што ќе работат на точно утврдени локации по примерот на општина Кисела Вода и општина Карпош.

Со почит,

Град Скопје – стои во соопштението на Град Скопје.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Приведен крадец во Скопје за издржување двегодишна…

Денеска (22.06.2024) во 09.20 часот на ул.„Благоја…

Посебен режим на сообраќај во Скопје поради…

Во централното градско подрачје во Скопје, денеска…

(Видео) Денес се пржеше јајце на Сонцето…

Денеска во Македонија времето беше сончево и…

Опожарено возило на скопјанец, претходно му се…

Триесет и тригодишен скопјанец утрово, во 1:15…

Каде е македонското знаме?! Касами се сретна…

Лидерот на БЕСА, Биљал Касами, денеска во…