Партијата на Власите реагира: Пописот им нанесува штета на националните интереси на државата

t

Партијата на Власите од Република Македонија и националното координативно тело на Власите не ги признава резултатите од пописот на населението во РМ од 2021 година, се наведува во партиското соопштение..

Поради непрофесионалниот пристап на институциите на најважната статистичка операција, околу сензитивно прашање како пописот којшто најдиректно влијае на државните политики на Републиката . По консултација со попишувачите на терен, констатирани се бројни нерегуларности во делот на етничките а поготово во делот на верската лична определба, во графата наместо Православни Христијани, се пишувало само Христијани.

Тоа јасно се согледува според бројката 250.000 Христијани.Прекини со денови нефункционирање на апликацијата за попишување во земјата и во странство, проблеми со преводот и недостатоците во софтверот, недоволна информираност на населението за пописот, притисоците и манипулациите на терен и фактот дека многу граѓани не се избројани односно попишани.

Со непопишување на 21,5%, односно стотина илјади македонски граѓани од дијаспората и од држвата констатираме дека прикажаните бројки не можат да се наречат државен попис. Понатаму, сакаме да изразиме револт заради не инволвирање и немање јавен повик за недоволен број на попишувачи Власи, како и можност за корекција на веќе внесените и снимени податоци од страна на истите. Поради немање на доволен број на попишувачи, покрај должностите за еден реон, истите биле задолжени и за втор реон, којшто не го завршиле ниту половина од предвиденото, односно останале домаќинствата не посетени.

Дополнително, ДЗС ги известува попишувачите дека ќе го искоординира целиот процес со наоѓање на граѓаните преку институциите што во практична реализација се покажува како погрешно и поразително. Нагласуваме дека ќе ги искористиме сите демократски права и приговори којшто следуваат со закон во врска со пописот.

Повредени се следниве Уставни одредби: „Член 8 ставовите 2 (слободно изразување на националната припадност), 3 (владеењето на правото) и 11 (соодветна и правична застапеност на граѓаните), член 9 ставовите 1 (Граѓаните на Македонија се еднакви во слободите и правата) и 2 (Граѓаните пред Устав и законите се еднакви), член 48 ставовите 1 (Припадниците на заедниците имаат право слободно да го изразуваат, негуваат и развиваат својот идентитет и особеностите на своите заедници…) и 2 (Републиката им ја гарантира заштитата на етничкиот, културниот, јазичниот и верскиот идентитет на сите заедници), член 50 став 3 (граѓаните имаат право да бидат запознаени со човековите права и слободи), член 52 став 2 (секој е должен да ги почитува уставот и законот). Од Законот за попис 2021 повредени се следниве законски одредби: Член 16 (Државниот завод за статистика се грижи за законитоста во подготовката, организацијата и спроведувањето на Пописот во согласност со одредбите од овој закон и врши надзор над работата на лицата – учесници во Пописот), член 30 став 6 (При изборот на попишувачите ПАРТИЈА НА ВЛАСИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА ул. „Првомајска” бб, Општина Кисела Вода, Барака 2, соба 5. тел: +3892 2771 347; и реонските инструктори ќе се почитува принципот на соодветна и правична застапеност на припадниците на заедниците во пописниот реон) и член 34 ставовите 1 (Апликацијата со која ќе се врши попишувањето ќе биде изготвена на 7 (седум) јазици: македонски, албански, турски, ромски, влашки, српски и босански.) и 2 (Попишувањето се врши на јазикот што го избира лицето кое се попишува или лицето кое ги дава податоците.)

Оттука, партијата оценува дека пописот е неуспешен, нецелосен и им нанесува штета на националните интереси на државата.

Партија на Власите од Македонија- ПВМ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

На Бугарија и “снема” скоро 845.000 државјани…

Според податоците од последниот попис, за десет…

“Македонски” попис и во Хрватска: Им фалат…

Државниот завод за статистика ги објави конечните…

Честитка од претседателот Пендаровски по повод 23…

Претседателот Стево Пендаровски, по повод 23 Mај,…

Макрон го промени името на неговата партија

Партијата на францускиот претседател Емануел Макрон, Републиката…

Јотова: Нема причина да го тргнеме ветото,…

Потпретседателката на Бугарија Илијана Јотова не гледа…