Петков доаѓа во Скопје – Ќе каже ли нешто ново?

t

Министерството за надворешни работи на Република Македонија известува за посета на висока делегација од Република Бугарија предводена од премиерот Кирил Петков на Скопје, на 18 јануари. Во придружба на бугарскиот премиер е и министерката за надворешни работи, Теодора Генчовска, како и министерот за транспорт и врски, Николај Сабев.

Посетата е планирано да се реализира веднаш по стапувањето во функција на новата Влада на Република Македонија, со што двете држави сведочат за важноста која ја придаваат на меѓусебните односи и соработка. На средбите се очекува да се реафирмираат досегашните резултати и постигнат напредок, како и да се воспостави дополнителна интензивна комуникација во насока на надминување на разликите за важни билатерални прашања меѓу двете земји.

Во фокусот на разговорите ќе биде доследната имплементација на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка потпишан меѓу двете земји во август 2017 година, како и продолжување на напорите за исчекор во обидите да се обезбеди поддршка за почеток на преговорите на Северна Македонија со Европската Унија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Дали се ближи моментот кога повторно ќе…

Ако Европа ни е вистински пријател, и…

Како пред војна, Бугарија го повлекува нивниот…

Бугарија ќе го врати амбасадорот Ангел Ангелов…

Германската МНР: Ние водиме војна против Русија

Шефот на германската дипломатија Аналена Бербок изјави…

МНР ќе бара Бугарија и ЕП да…

Министерството за надворешни работи уште еднаш остро…

Бугарската официјална политика ја загрозува државната безбедност:…

Бугарската официјална политика ја загрозува државната безбедност,…