Познато нивото на инфлација во Македонија: Бројката нема на никому да му се допадне

t

Македонија со висока инфлација од 6,7%, потврди Државниот завод за статистика. Државниот завод за статистика го потврди она што сите го чувствуваме на сопствената кожа – висока инфлација мерена како пораст на трошоците на живот во јануари годинава, во однос на истиот месец лани.

Притоа, најпоразителни се податоците за порастот на трошокот за храна кои за една година се зголемиле за дури 9,2 проценти, како и за порастот на цените на транспортот кои се зголемиле за 16,7 проценти.


Индексот на трошоците на животот во јануари 2022 година, вооднос на претходниот месец, изнесува 101.5, а индексот на цените на мало изнесува 101.2, информира Државниот завод за статистика.

„6,7% инфлација во Македонија !!!

Јануари 2022 година наспротив јануари 2021, според индекс на трошоци на живот, објавен денес од ДЗС…“ напиша Димовски на Фејсбук.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Украина знае уште колку борци се заробени…

Заменик-министерката за одбрана на Украина Хана Малиар изјави дека…

Јовановски: ЕУ не ја сака Македонија во…

Еден од коосновачите на мото-клубот „Ноќни волци“,…

Богоевски: Можно е да ги запреме преговорите…

Ваквите ставови на господинот Јовановски ми сугерираат…

Полјански кон Њујорк Тајмс: Азовците се предадоа…

Милитантите на националистичкиот баталјон Азов (против чии…

СПМ не се откажува: Да се направи…

Сметаме дека загинатите бранители во независна Македонија…