Објавено на:

Пратениците од бугарското Собрание одбија да направат нарко-тест

t

Пратениците од бугарското Собрание од Привремената комисија за изготвување правилник за организација и дејност на Народното собрание не го прифатија предлогот на ИТН и „Вазраждане“ народните избраници да можат да се подложат на тестови за дрога, јави репортерот на БГНЕС.

„Чисто законски нема начин како да се обврзат народните избраници да подлежат на ваков преглед, затоа е факултативен. Граѓаните нека бидат свесни дали однесувањето на пратениците одговара на нивната состојба“, објасни Цвета Рангелова. Таа прецизираше дека идејата е тестовите да бидат бесплатни за Националното собрание, пратеникот што ќе го полага тестот ќе треба да го плати, а ќе чини од 5 до 20 лева.

Предлогот е тестовите да се спроведуваат двапати годишно, првиот пат кога тој ќе ја преземе функцијата.

Павела Митова од ИТН рече дека ќе го поддржи предлогот на „Вазраждане“. Не можеме да го обврземе народниот пратеник да направи таков тест за дрога, тој има право да одбие таков тест. Поради оваа причина, сметаме дека треба да има некаква санкција за ова одбивање“, предложи Митова.

Јулијана Матеева од веќе распуштената група Величие изрази поддршка за предлогот, но таа не учествуваше во гласањето бидејќи повеќе нема своја пратеничка група.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Полицаец пронашол камена гробница од античко време…

Саркофаг (камена гробница) од античко римско време…

Хактан: Владата создава паралелни структури на извршната…

Повторно се создава паралелна власт во институциите,…

Нема Влада во Бугарија ни со вториот…

Веднаш ќе го вратиме мандатот на претседателот…

Ќучук: Северна Македонија мора да го спроведе…

Шенген, проширувањето и владеење на правото –…

Крмов: Левица наскоро ќе поднесе интерпелација за…

Левица наскоро ќе ја поднесе интерпелацијата за…