Објавено на:

Предлог за враќање на воениот рок во Србија до крајот на месецот

t

Оценка и предлог за враќање на обврската за отслужување на воениот рок, со предлог за модел на задолжителен воен рок и динамични планови за создавање услови за активирање на обврската, ќе поднесеме до врховниот командант на српските вооружени сили и Претседателот на Републиката до крајот на месецот, изјави началникот на Генералштабот на вооружените сили на Србија, генерал Милан Мојсиловиќ.


Мојсиловиќ во интервју за „Политика“ посочи дека Генералштабот на српските вооружени сили развил неколку можни модели на воена служба, со јасно утврдени позитивни и негативни ефекти, заедно со компаративна анализа според претходно дефинирани критериуми, на врз основа на која беше препознаен и избран оптималниот модел.
„Бидејќи ја добивме задачата од врховниот командант, не би било коректно јавно да зборувам за нејзината содржина пред да го поднесам бараниот предлог“, рече тој.


Тој оцени дека за да се врати обврската за служење воен рок, што не е само воено прашање, неопходен е поширок општествен консензус и додаде дека, без разлика дали конечната одлука ќе биде за или против задолжителниот воен рок, српскиот Вооружените сили, како носители на одбраната на земјата, ќе продолжат да ги развиваат и подобруваат капацитетите за заштита на одбранбените интереси на Србија врз основа на воспоставената одбранбена политика и доделените мисии и задачи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Само во Србија: Кој го проектирал овој…

Необичен пешачки премин се појави во населбата…

Гласање за Резолуцијата за Сребреница денес во…

Генералното собрание на ОН денеска ќе гласа…

Агродронови, најмодерна механизација и роботи изложени на…

Сè што е поврзано со земјоделството, од…

Лекар специјалист во Србија зема 1.100 евра…

Претседателката на Сојузот на лекари и фармацевти…

(Видео) Вучиќ и Додик: Србите не се…

Во пресрет на утрешната седница на Генералното…