Објавено на:

Приходите од Суецкиот канал во 2021 година рекордни 6,3 милијарди долари

t

Приходите на египетскиот Суецки канал во 2021 година изнесуваат рекордни 6,3 милијарди американски долари, изјави претседателот на Управата на Суецкиот Канал (СКА) Осама Рабие.

Минатогодишните приходи се за 12,8 отсто повисоки од 2020 година. Водениот пат, исто така, постигна најголема годишна нето-тонажа од 1,27 милијарди тони, што е за 8,5 отсто повеќе од 1,17 милијарди тони во 2020 година.

Минатата година низ двата правци на каналот поминале 20.694 бродови, десет отсто повеќе од 2020 година.

Египет во ноември најави дека ќе ја зголеми таксата за бродовите што минуваат низ каналот за шест отсто од февруари 2022 година.

Суецкиот канал е од клучно значење за глобалната поморска трговија бидејќи овозможува пловидба меѓу Европа и Јужна Азија без да се заобиколи Африка, со што се намалува растојанието на поморското патување меѓу Европа и Индија за околу седум илјади километри.

Околу 12 отсто од светската трговија минува низ овој вештачки канал, кој е главен извор на девизи за Египет.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Милиони луѓе ќе останат без основни потреби,…

Дали ни доаѓа глобална рецесија? Расте стравот…

Азија за прв пат ја надмина Европа…

Азија за прв пат ја надмина Европа…

Бројот расте: Во ужасот во Тексас загинаа…

Најмалку 19 деца загинаа при пукање во…

Истражување: Инфлацијата стана сè почеста грижа во…

Светската политичка и економска елита повторно се…

Почна продажбата на доларот, еврото ги дочека…

Еврото е во пораст денеска бидејќи инвеститорите…