Создаден лек за Ковид 19? Тестирањерто на ефикасноста започнува наскоро

t

Лица над 50 години и помлади возрасни лица во нормална здравствена состојба се повикани да учествуваат во студија за третмани за Ковид-19 кои можат да спасат човечки животи.

Студијата е отворена за оние кои се позитивни на Ковид и имале симптоми развиени во претходните пет дена.

На волонтерите ќе им се даваат апчиња кои ќе ги земаат дво домашни услови.

Студијата ќе помогне да се одлучи како ќе се користат лековите против Ковид 19, рече професор Сер Џонатан Ван-Там, заменик министерот за здравство на Англија.

Секретарот за здравство Саџид Џавид ги замоли сите што ги исполнуваат условите да „зачекорат напред“ и „да ни помогнат да дознаеме повеќе за лековите што можат да спасат илјадници животи“.

Антивирусните средства беа „дел од нашиот пристап додека учиме да живееме со Ковид, спречувајќи ги најранливите да бидат хоспитализирани“, рече тој.

За тестирањето ќе се користат молнупиравир, направен од Merck, Sharp and Dohme (MSD) и
paxlovid, направен од Фајзер и земен заедно со друг лек.
Регулаторното тело за лекови на Велика Британија ги лиценцира и двете за лекување на Ковид, со што монупиравир ќе биде првиот што ќе добие зелено светло во ноември.

И двата лекови ги завршија клиничките испитувања и покажаа ветувачки резултати за намалување на ризикот од сериозна болест или смрт.

Првите пациенти во Обединетото Кралство добија пилула „Ковид“ што се зема дома
Нова пилула против Ковид одобрена од регулаторот во Британија.
Студијата ќе им даде на лекарите идеја за потенцијалните придобивки за вакцинираните пациенти и ќе му помогне на NHS да планира како тие можат да се користат.

Веќе има 4.500 пријавени луѓе, но потребни се уште 6.000 што е можно поскоро.

Добротворните организации, вклучително и British Liver Trust, Kidney Care UK и Cystic Fibrosis Trust, ги повикуваат сите ранливи на Ковид да се пријават.

Фиона Лоуд, од Kidney Care UK, рече дека антивирусните третмани ќе бидат „витална алатка за давање поголема заштита на луѓето кои се најмногу изложени на ризик од Ковид-19, вклучително и оние со бубрежна болест“.

Луѓето со следните здравствени состојби исто така се охрабруваат да се пријават:
хронична респираторна болест (вклучувајќи хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ), цистична фиброза и астма која бара барем дневна употреба на превентивни и/или лекови за олеснување),хронична срцева или васкуларна болест, хронично заболување на црниот дроб,
хронична невролошка болест (вклучувајќи деменција, мозочен удар, епилепсија),тешка и длабока попреченост во учењето, Даунов синдром, дијабетес тип 1 или тип 2, морбидна дебелина (индекс на телесна маса (БМИ) над 35), тешка ментална болест.

Пипа Ерскин, двојна примателка на трансплантација на бели дробови со цистична фиброза, беше третирана со антивирусни средства откако беше позитивно тестирана за Ковид на почетокот на јануари.

Знаејќи дека лековите ќе и помогнат да се олеснат нејзините симптоми и ќе се спречат компликации, вели дека тоа било огромно олеснување.

„Со олеснување на ограничувањата, толку е важно оние кои се ранливи на Ковид-19 да имаат најдобри можни шанси да останат заштитени од вирусот и што е најважно, да останат надвор од болница“, додаде г-ѓа Ерскин.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ЕУ фрлила вакцини против Ковид-19 вредни 4…

Членките на Европската Унија фрлиле 215 милиони…

Британија размислува за испраќање војници во Украина?

Британската војска прави планови за непредвидени распоредувања…

Сите кои моментно се наоѓаат кај Беровско…

ЦУК: Вонредна информација за сите лица кои…

Во Британија издадоа предупредување за многу заразна…

Здравствените експерти во Британија издадоа предупредување за…

Истражување: Милиони Британци овој Божиќ ќе мора…

Домаќинствата ќе бидат принудени да ги намалат…