Објавено на:

Протераниот украински политичар Медведчук: Денес не постои суверена држава Украина, тоа е полигон на Западот

t

Украинскиот политичар Виктор Медведчук ја нагласи важноста светот да го слушне гласот на „другата Украина“ која не ги поддржува антируските и неонацистичките ставови на сегашниот режим. Во интервју за РТ, тој рече дека ќе може да се зборува за иднината на земјата само откако Украина ќе престане да биде милитаристичка и ќе ја напушти улогата на полигон за воени операции во интерес на Западот.

„Украина не постои денес. Не постои таква држава. Јас се занимавам со уставното право. Уставот вели дека Украина е независна, суверена, демократска, правна и социјална држава. Ниту едно од овие барања денес не одговара на статусот што Украина всушност го има Таа престана да биде независна и суверена, бидејќи од 2014 година целосно е под надворешна контрола на Западот, САД и Британија. Денес не е правна држава. Затоа што она што се случува во државата , кога медиумите се незаконски затворени“, рече Медведчук.

„Влијанието на Велика Британија е многу поголемо од она на Соединетите Американски Држави и, воопшто, на Западот, Британија е таа која ги држи уздите на влијанието и управувањето со Украина и зазема сериозен сегмент во прашањата на надворешната политика. И тие знаат дека, што и да се случи, јас го имам на ум Зеленски, неговата околина, во Украина, за нив и онака се ќе заврши нормално. Ќе одат и ќе живеат мирно. Затоа толку мирно ја предале земјата на распарчување и натамошни процеси на осиромашување. Тие ѝ дадоа на земјата платформа за конфронтација меѓу Русија и Западот“, вели Виктор Медведчук.

„Западот има само еден план. Оваа конфронтација требаше да има за цел да ја ослабне Русија и денес е очигледно дека тоа се случува. Згора на тоа, за победата на Украина, јасно е дека Украина не може да ја победи Русија поради познатите фактички околности. Но, започнувајќи некаква конфронтација во Русија, процеси кои можат да ја ослабат Русија, руската влада, тоа е целта поставена од Западот и која Зеленски и неговиот народ се обидуваат да ја постигнат“, вели Медведчук.

Според него, војната во Украина денес не е за Украина. Се води за интересите на Западот и исклучиво за интересите на Западот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарија за половина година ѝ дала на…

Софија му предаде на Киев оружје во…

Обединетите нации загрижени за кршење на човековите…

Структурите за човекови права на ОН регистрираат…

Јотова стана миротворец: Се залага за преговори…

Бугарскaта потпретседателка Илијана Јотова се залага за…

Украински дрон експлодираше на 250 километри од…

Во областа Тула во Русија, недалеку од…

Борел се закани со нови санкции: Ако…

Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика…