Проф. Христов: Внесувањето ваква Македонија во ЕУ ќе има огромни последици во Бугарија

t

Тие што сега дојдоа на власт не ја разбираат и ја презираат целата тема поврзана со историските аспекти на бугарско-македонските односи, доколку ги има, вели социологот и поранешен пратеник на БСП, проф. Иво Христов во „Денот започнува“ на БНТ.

„Тие не сфаќаат дека внесувањето на Македонија во ЕУ во оваа форма, со нејзиниот статус, ќе има огромни внатрешни бугарски последици“, додаде тој. „Имаме проблем да идентификуваме земја, што сака да се приклучи на ЕУ на сметка на бугарското минато, а можеби и на иднината“.


Христов додаде дека светот е во сосема поинаква геополитичка ситуација. Се зборува за втора кримска криза, за сосема нова конфигурација на односите меѓу Русија, САД и индиректно Кина.

„Се соочуваме со исклучително сериозен проблем. Проблемот на Бугарија е што е на линијата на фронтот. Една од опциите што Москва ги разгледува како одговор на очигледно непопустливиот став на Американците да ги разберат интересите на Русија и нивните интереси за безбедноста на земјата е распоредување на ракетна база во Србија“, изјави проф. Христов.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Совет за Славјанка: Нападни ја Русија денски,…

Твит на денот: "Кажете ѝ на Славјанка…

Полицијата покрена истрага за забавите на Даунинг…

Борис Џонсон беше под зголемен притисок да…

Нашите војници не треба да гинат за…

"Администрацијата на Бајден е подготвена да оди…

(Видео) Фejcбук и Зукeрбeрг го создаваат најмоќниот…

Матичната компанија на Facebook, Meta Platforms Inc,…

Тасевски yдpи по Славјанка: Прво гаќи и…

Мори Славјанке, не знам кој те правел,…