Објавено на:

Путин: Во иднина статусот на една држава ќе зависи од нејзиниот успех на полето на развојот на вселенската технологија

t

Високиот статус на една земја на светската сцена ќе зависи од нејзиниот успех на полето на развојот на вселенската технологија, изјави рускиот претседател Владимир Путин.
На средбата со млади научници и експерти од вселенската индустрија, рускиот лидер истакна дека тие работат на многу ветувачко поле.


– „Работите во многу интересна и ветувачка сфера без која животот – не само развојот, туку и животот на човештвото наскоро ќе стане целосно невозможен. Постоењето на одредени земји, нивниот статус на светската сцена, нивниот квалитет на развој е невозможно без простор“, рече Путин.

Тој исто така рече дека го разгледал математичкиот модел за тоа што ќе се случи во космичката сфера во 2030 година и тоа „предизвикува такво чудење“. Путин го изјави мислењето на експертите дека, доколку денеска треба да се врши корекција на Меѓународната вселенска станица двапати годишно, до 2030 година ќе треба да се врши корекција на поединечни вселенски летала два пати на ден.


Претседателот објасни дека причината е огромниот број вселенски летала околу вселенската станица, од кои секое извршува важни задачи како комуникација, истражување итн.
Тој рече и дека соработката на Русија со другите земји во вселенската сфера продолжува и покрај сите проблеми.
Путин додаде дека државата е заинтересирана за развој на приватни компании во вселенската индустрија, но за тоа е неопходно да се создадат услови и пазар за да биде профитабилно да се работи. Тој исто така рече дека рускиот буџет како целина е сигурен и избалансиран.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Рускиот „Military Review“: Воениот баланс на Балканот…

Република Србија е загрижена за својата безбедност…

Германија спречи нови санкции против Русијa

ЕУ не постигна договор за 14-тиот пакет…

ДЕТАЛИ ЗА МАСОВНИОТ НАПАД НА РУСКАТА ВОЗДУХОПЛОВНА…

Украина изврши голем напад на аеродром лоциран…

Предлозите на Путин за мир во Украина…

Лидерите на Г7 не разговараа за предлозите…

Путин даде предлог ТРАЕН МИР, ама ако…

Рускиот претседател Владимир Путин денеска, обраќајќи им…