Објавено на:

Путин одобри користење на американските средства во Русија како компензација за конфискуваниот руски имот

t

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша указ за процедура за надоместување на штетата предизвикана на Русија и Централната банка од непријателските дејствија на САД. Според документот, американските средства во Русија може да се користат за компензација на штетата предизвикана од конфискацијата на руските средства во САД.

Указот се потпира на федералните закони „за посебни економски мерки и присилни мерки“ и „за мерки на дејствување (спротивставување) на непријателски дејствија на САД и други странски земји“. Во согласност со нив, претседателот и наредил на владата да воспостави посебна процедура за надомест на штетите, пренесува Комерсант.

Указот предвидува дека носителот на правата од Русија може да води судски спор според рускиот закон за да утврди погрешно одземање на имот во САД. Доколку рускиот суд утврди дека имотот е незаконски одземен, собраните податоци мора да ги достави до владината комисија за контрола на странски инвестиции во Русија. После тоа комисијата ќе утврди со кој имот може да се надомести штетата.

Во декретот се наведува дека движен и недвижен имот на САД или лица од САД, хартии од вредност што им припаѓаат на САД или нивни лица, како и акции во основната главнина на руски правни лица и имотните права што им припаѓаат на САД или на нивните лица може да бидат се користи за надоместување на штетата.

Според документот, владата треба да направи измени во руското законодавство во рок од четири месеци со цел да го спроведе декретот. Уредбата стапува во сила веднаш. Во април американскиот Сенат одобри нацрт-закон кој вклучува трансфер на замрзнати руски средства во Украина. Американскиот претседател Џо Бајден се уште не го потпишал тој закон.

Во јануари 2022 година, медиумите објавија дека има 288 милијарди долари средства на западни компании во Русија. На крајот на 2023 година таа сума се намали на 215 милијарди долари, од кои 98,3 милијарди долари се на Кипар, а 50,1 милијарди долари на Холандија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Што потпишаа Путин и Ким: Кој ја…

Договорот за сеопфатно стратешко партнерство што го…

Рускиот заменик МНР: Украина никогаш нема да…

Украина никогаш нема да влезе во Северноатлантската…

Путин: Русија се бори против децениска „хегемонистичка…

Русија се бори против децениска „хегемонистичка и…

Руските нуклеарни подморници испукаа „Калибри“ и „Гранит“…

Нуклеарните подморници Северодвинск и Орао од руската…

Русија потврди: И вториот авион А-50У е…

Московскиот суд издаде налог за апсење на…