Објавено на:

Радев: Скоро и да нема пратеник во бугарското Собрание што служел воен рок

t

„Наскоро на прсти на Националното собрание ќе се избројат луѓето кои имале врска со армијата и таму се носат важни одлуки за нашата национална безбедност. Ова го коментираше претседателот на бугарија, Румен Радев на состанокот на резервната армија во Стара Загора.

Претседателот ја нагласи потребата да се одржи дебата за младите во Бугарија да имаат барем основна воена обука, што ќе придонесе за надминување на растечкиот јаз меѓу општеството и армијата. Шефот на државата потсети дека во минатото секој дом бил некако духовно поврзан со армијата, а денес, речиси 20 години по завршувањето на воениот рок, тоа не е случај.

Според него, во отсуство на воен рок денес, Сојузот на резервни и резервни офицери и наредници може ефективно да помогне во процесот на обезбедување основни знаења и вештини на младата генерација во оваа насока.

Заповедта на нашето време е да ги пренесеме нашите национални вредности и идеали, нашата славна историја и искуство на младата генерација на Бугарија, рече Румен Радев во честитката до учесниците на Четвртото народно собрание на резервната армија на вооружените сили. Силите на Бугарија.

Според претседателот, со текот на годините СОСЗР се етаблира како столб на националните идеали, славните бугарски воени традиции, важен фактор во патриотското воспитување на младата генерација и како сигурен бранител на социјалните права на своите членови. Шефот на државата посочи дека тие го носат „оној непобедлив дух на нашите предци кои со своите бајонети победија и ја бранеа слободата на Бугарија“. Румен Радев ја истакна и високата доверба на јавноста во Националната служба за безбедност и важната улога на организацијата во развојот на одбранбените капацитети и гарантирањето на националната безбедност на земјата.

Шефот на државата привлече внимание на современите предизвици кои произлегуваат од воените конфликти во соседните региони и посочи дека без оглед на развојот на технологиите во производството на оружје, обуката и мотивираноста на персоналот се од најголемо значење. Во таа насока, претседателот го истакна богатото искуство и традиции на резервната армија, кои треба да се пренесат на следните генерации.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Нема Влада во Бугарија ни со вториот…

Веднаш ќе го вратиме мандатот на претседателот…

Ќучук: Северна Македонија мора да го спроведе…

Шенген, проширувањето и владеење на правото –…

Македонски концепт бара Муцунски да го раскине…

Националниот Комитет на политичката партија Македонски Концепт,…

Пратениците од бугарското Собрание одбија да направат…

Пратениците од бугарското Собрание од Привремената комисија…

Реприза: Бугарија повторно не може да состави…

Поминаа две недели од последните прелиминарни парламентарни…