Руска докторка открива: Која поза е најдобра за спиење, а која може да му штети на вашето здравје

t

Неправилното држење на телото за време на спиењето може да предизвика непријатност и долгорочно да придонесе за развој на опасни болести, предупредува неврологот, сомнолог Елена Царева.

Тој објаснува дека луѓето често се навикнуваат да спијат во иста положба, но тоа понекогаш му штети на здравјето. На пример, позицијата на страна е најкорисна од медицинска гледна точка, но има и ограничувања за одредени групи.

„Во таа положба најбрзо се лачат метаболичките продукти. Во принцип, можете да спиете и на левата и на десната страна, бидејќи градите се подеднакво заштитени од двете страни. „Единствено ограничување за спиење на левата страна ќе биде за луѓето кои имаат проблеми со срцето, како што е кардиопулмонална инсуфициенција“, посочува докторката. Како што вели, им се советува да спијат на десната страна.

Спиењето на грб не се препорачува за луѓе кои имаат апнеја при спиење.

„Доколку дојде до повлекување на јазикот наназад, што предизвикува прекин на дишењето за време на спиењето и кое може да се манифестира со ‘рчење, непожелна е и положбата на грбот“, додава докторот.

Како што вели, најштетно е спиењето на стомак. Ако некое лице лежи во таа положба долго време – му страда кичмата.

„Рбетот не е во физиолошка положба – некои мускули се премногу растегнати, а некои стануваат хипертонични, што може да доведе до главоболки и болки во вратот наутро“, предупредува Царева.

Сепак, како што додава, најопасната работа во спиењето на стомак е што таквата навика може да доведе до нарушување на метаболичките процеси и да предизвика развој на Алцхајмерова болест.

„Истражувањата покажаа дека излачувањето на штетните метаболички продукти, кои се акумулираат во текот на денот, а се излачуваат во текот на ноќта, се одржува во положба на стомакот. „Доколку овие метаболички производи се акумулираат, на пример, амилоид протеин, на долг рок тоа може да придонесе за развој на демиелинизирачки болести, Алцхајмерова болест“, рече докторот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Руска докторка открива: Која поза е најдобра…

Неправилното држење на телото за време на…