Објавено на:

Руски и американски научници ќе прават батерии од искористени медицински маски

t

Научниците од Националниот истражувачки технолошки институт „MISiS“ заедно со колегите од САД и Мексико осмислија нова технологија за производство на економични батерии од искористени медицински маски и пакување за лекови.

Според авторите, технологијата ќе овозможи отпадот, кој тешко се уништува, да се претвори во суровини. Студијата е објавена во Журналот за складирање на енергија.

Според Институтот MISiS, за време на пандемијата на корона вирусот, жителите на планетата користат повеќе од 130 милијарди маски секој ден, кои се претвораат во стотици тони полимерен отпад.

За време на согорувањето се испуштаат отровни гасови, па затоа е важно тие да бидат обработени.

Руски научници заедно со своите колеги од странство развија нова технологија за добивање економични батерии од искористени маски, каде како обвивка ќе се користи пакување лекови. Неопходно е да се купи само графен.

Новата технологија резултира со тенки, флексибилни и евтини батерии, кои можат да се користат за еднократна употреба. Тие се супериорни во голем број параметри од потешките, метални традиционални батерии, чие производство е поскапо. Новите батерии, велат авторите на проектот, можат да се користат во домашни уреди, од часовници до осветлување.

„За производство на батерии со суперкондензатор се користи следниов алгоритам: маската прво се дезинфицира со ултразвук, а потоа се потопува во „мастило“ од графен што ја импрегнира маската. Потоа материјалот се притиска под притисок, се загрева до 140 степени Целзиусови.
Помеѓу двете електроди се поставува облога, исто така направена од маски, со изолациони својства. Се импрегнира со специјален електролит, а потоа се прави заштитна обвивка од амбалажата за лековите“, изјави научникот на „Институтот МИСиС“, Захидов Анвар.

Новите батерии, во споредба со традиционалните, имаат голема количина на складирана енергија и електричен капацитет. Претходно направени таблети со слична технологија во форма на таблети имаа капацитет од 10 вати на час по килограм, а научниците „MISiS“ и нивните колеги успеаја да добијат 98 вати на час по килограм.

Научниците се обиделе да користат разни други природни материјали и отпад за да произведат електроди за суперкондензатори. Користеле кокос, лушпи од ориз, а неодамна дури и стари весници, отпад од автомобилски гуми и друго.

Сепак, ова секогаш бараше високи температури во специјални печки. Се покажа дека маските се полесни и поевтини за обработка, а потопувањето во графен е доволно за да се добијат уникатни својства.

Научниците планираат во иднина да користат нови технологии за производство на батерии за електрични автомобили, соларни панели и други апликации.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Висок украински командант: Русија напаѓа на сите…

Ситуацијата на бојното поле останува тешка за…

Американски сенатор: Никој не верува дека Украина…

Американското раководство требa да стави крај на…

Анкета: Половина од Американците мислат дека Украина…

Сè поголем дел од американските гласачи велат…

Москва: Русија нема да дозволи „нацистичка држава“…

Во моментов, ниту Западот ниту Киев не…

Њујорк Тајмс: Лидерите на ЕУ во паника…

Владите на ЕУ испратиле претставници во САД…