Руски научник редупредува: До 2050 година човештвото ќе има голем проблем – Што е тоа?

t

До 2050 година бројот на луѓе на Земјата ќе достигне девет милијарди, а за да се нахрани светската популација ќе бидат потребни двојно повеќе протеини, изјави Лорен Генцбител, професор на Институтот Сколтех.

Недостатокот на протеини е проблем на иднината на кој работат научниците. Тие се обидуваат да добијат протеинска храна врз основа на инсекти или со зголемување на продуктивноста на растенијата.

„До 2050 година, човештвото ќе мора да го удвои производството на протеини. „Според прогнозите, бројот на луѓе ќе достигне девет милијарди до 2050 година, што значи дека ќе бидат потребни повеќе протеини за храна“, вели Генцбитељ.

Како што објасни тој, во Европа традиционално луѓето јадат пченица и леќа. Меѓутоа, во другите региони, како Јужна Азија или Африка, луѓето најмногу јадат ориз и наут, кои се главен извор на протеини во тие региони.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Решен е проблемот со картичките Виза и…

Македонската банкарска асоцијација ја известува јавноста дека…