Објавено на:

Сеуште се yбивaaт поради „kрвнa oдмaздa“ а сакаат во ЕУ: Дeсeтици фaмилии сe плaшaт дa излeзaт од дoмa

t

Крвната одмазда и понатаму е загрижувачка појава во Албанија. Само во Лежа се затекнати 35 „заробени“ семејства.

Семејствата се главно се селат таму за да избегаат што подалеку до местото каде што се случило злосторството.

„Ни се додава проблемот со изолираните семејства кои доаѓаат, бидејќи тие доаѓаат веднаш штом ќе се случи настанот.„ – Вели Пјетер Ѓока, мисионер за помирувања.

Изолацијата според мисионерот за помирување на крвта, е различна за многу семејства.

„Некои други се изолирани на најкласичен начин и изолацијата како феномен тешко се перципира, затворен си внатре, како див човек.“ – вели тој.

Но, во Лежа имало и опасни ситуации, каде што две непријателски семејства се соочиле.

„Честопати имаме 2, 3 случаи кои доаѓаат од двете страни, без да се познаваат.

Имотот останува главната причина за конфликти кои водат до крвна одмазда, и иако сторителите може да претрпат судски казни, крвната одмазда продолжува според канонските норми.

Според податоците во Лежа, од 35 изолирани семејства, можно е барем децата да го продолжат својот нормален живот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Левица: Македонските власти ја премолчуваат бугаризацијата на…

Власта во Македонија ја премолчува бугаризацијата на…

Путин: Многудетните семејства треба да бидат норма

Традиционалните вредности ќе ја обезбедат иднината на…

Курти: Граѓаните на Косово и Албанија да…

Косовскиот премиер Албин Курти денеска од Форумот…

ЕК откри злоупотреби од 33,5 милиони евра…

Експертите на Европската комисија откриле злоупотреба на…

(Видео) Србите гневни: Албанци го запалија српското…

Србија испрати протестна нота до Амбасадата на…