Се зголемува ДДВ-то за храната која не е основен прехранбен продукт, за пелетите скока од 5 на 18%

t

Се зголемува стапката на ДДВ од 5% на 10% на производи за исхрана коишто не се дел од основните производи за исхрана, се зголемува даночната стапка за прометот и увозот на пелети, печки на пелети и котли на пелети од повластена даночна 5% на редовната стапка од 18%.

Ова се дел од измените кои се предвидени во Предлог законот за измена и дополнување на Законот за данокот на додадена вредност кој беше донесен на вчерашната владина седница на предлог на Министерството за финансии.

Ќе поевтинат само хигиенските влошки и ќе се намали даночната стапка за дигиталните учебници.

Законите, меѓу кои законот за ДДВ и законот за данокот на солидарност, коишто беа повлечени од Собранието, сега ќе се носат по скратена постапка со европско знаменце.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Благ пораст на цените на храната на…

Цените на храната благо пораснаа во април,…

Законот за нефер трговски практики да важи…

Дел од трговците и добавувачите сметаат дека…

Николовски: За една година се регистрирани нови 2.508…

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо…

Замрзнатите цени на храната продолжени до 29…

Од Владата информираат дека на денешната владина…

Сите кои моментно се наоѓаат кај Беровско…

ЦУК: Вонредна информација за сите лица кои…