Се откажуваме и од Македонците во Албанија! Бугарија бара да го изучуваат бугарскиот јазик како мајчин!

t

Професорката Елка Јачева-Улчар на нејзиниот Фејсбук профил објави дека, како што вели таа “тоа не е се’ “, практично Македонија се откажува од македонското малцинство и во Бугарија.

– И тоа не е сЕ, драги гледачи!

Само што го добив од мојот охридски фб-пријател Владо Жура: ,,Во делот за Албанија во рамковната позиција се наведува дека „очекуваме правата на бугарското национално малцинство да бидат максимално загарантирани, вклучително и изучувањето, без административни пречки, на литературниот бугарски јазик како мајчин јазик во регионите традиционално населени со нив, како што се Голо Брдо, Гора, Преспа, Корча, Кукес, Елбасан, но и на кое било друго место на територијата на Албанија каде моментално живеат“.”

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Албанскиот претседател загрижен: Албанија старее, опаѓа наталитетот

Во Албанија во континуитет опаѓа стапката на…

Македонците во Бугарија: Ова е само почеток,…

Провокација со задни намери. Македонците од Бугарија…

Првата официјална покана на новиот албански претседател…

Новиот албански претседател, Бајрам Бегај ќе го…

Рама за Косово: Во вакви ситуации војната…

Албанскиот премиер Еди Рама реагираше на тензиите на северот…

Разговор Бегај-Османи: Албанија ја поздравува одлуката на…

Албанскиот претседател Бајрам Бегај остварил телефонски разговор со неговата…