Објавено на:

Се повлекува популарна печеница во Хрватска, пронајдена опасна бактерија

t

Хрватската Агенција за земјоделство и храна (ХАПИХ) информираше дека печеница се повлекува поради присуство на бактерии.

Државниот инспекторат на Република Хрватска ги известува потрошувачите за отповикување на производот: Pečenica naresci, 90g, LOT 24-00807, со рок на траење до 03.08.2024 година, поради идентификувана бактерија Listeria monocytogenes.

Производот не е во согласност со Регулативата на Комисијата (ЕЗ) бр. 2073/2005 од 15 ноември 2005 година за микробиолошки критериуми за храна.

Деталите за повлекувањето се достапни на веб-страниците на деловниот субјект за храна и на веб-страницата на HAPIH.

Информација за продуктот

Производител: ŽITO D.O.O., Đakovština 3, 31000 Osijek, Croatia

Трговија на големо: KONZUM plus d.o.o., Marijana Čavića 1/a, 10000 Zagreb

Известувањето се однесува исклучиво на производот наведен погоре.

Листериозата (болест предизвикана од бактеријата L. monocytogenes) има многу благи симптоми слични на грип и многу често останува непрепознатлива. Но, инфекцијата со оваа бактерија е исклучително опасна за малите деца, бремените жени (кај кои предизвикува спонтан абортус, фетална смрт, неонатална сепса), старите лица и имунокомпромитирани лица со релативно висока стапка на смртност, се наведува на веб-страницата на ЈЗУ. на Дубровничко-неретванската жупанија.

Бидејќи инфективната доза на L. monocytogenes сè уште е непозната, микробиолошкиот стандард за оваа бактерија е многу строг; бактериите воопшто не смеат да бидат присутни во храната. Значајна карактеристика на L. monocytogenes е тоа што може да расте на температура во фрижидер (+4°C), што значи дека чувањето на храната во фрижидер нема значајно влијание врз спречувањето на размножувањето на оваа бактерија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Опасни бетонски блокови висат од тераса, местото…

На Единствениот повикувачки бој за итни случаи…

Тивок бојкот во СДСМ

Изборот на нов лидер на СДСМ пред…

Алтернатива откри кој ќе биде министер за…

На денешниот состанок на Централното претседателство на…

(Видео) ,,Фуријата” со два гола за три…

Фудбалската репрезентација на Шпанија поведе со 2-0…

Денеска се слави Св. Еразмо Охридски, уште…

Денеска се слави Св. Еразмо Охридски. Уште…