Се јави и “македонскиот Бугарин” Колев: Сите заедници се намалуваат само Бугарите зголемуваат бројност во Македонија

t

Претседателот на ГДУ, Петар Колев кој ги застапува правата на Бугарите во Македонија вели дека е чудо како неговата партија успеала да ги мобилизира сите Бугари попишани на пописот да гласаат за неа.

-ГДУ на Парламентарните избори освои 3555 гласа, а на пописот беа изброени 3504 граѓани кои се самоопределилe како македонски Бугари?!
Единствената заедница во Македонија која се зголемила за овие 20 години со два и пол пати е бугарската заедница. Додека сите останати заедници се намалиле со многу, само Бугарите се зголемуваат, иако не сум слушнал да имаат по 4-5 деца. Додека кај сите заедници во Македонија бројот на мажи и жени е скоро ист, кај бугарската заедница со 35% мажите се повеќе од жените.
Како дојде до таков прираст на македонските Бугари и како успеавме до последниот Бугарин во Македонија да го мобилизираме да гласа за ГДУ, вклучувајќи ги и децата, не ми е јасно, сигурно чудо е во прашање?!, вели Колев.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

“Македонски” попис и во Хрватска: Им фалат…

Државниот завод за статистика ги објави конечните…

Маричиќ: Има пратеници од ВМРО-ДПМНЕ кои се…

Ние имаме консензус за влез во ЕУ…

Професорката Котлар: Бугарите во Уставот, Македонците во…

Во услови кога Бугарија го проблематизира македонскиот…

Коментар на “Дојче веле”: Русите по природа…

Можеби секој народ има способност одвреме-навреме да…

Јотова: Нема причина да го тргнеме ветото,…

Потпретседателката на Бугарија Илијана Јотова не гледа…