Објавено на:

СЗО ќе ја разгледа кандидатурата на Тедрос за втор мандат како генерален директор

t

Извршниот совет на Светската здравствена организација (СЗО) ќе ја разгледа кандидатурата на Тедрос Аданом Гебрејесус за втор петгодишен мандат како генерален директор на СЗО за време на својата 150-та сесија која почнува денеска во Женева и ќе трае до 29 јануари.

Вниманието ќе биде фокусирано и на подготовките за 75-то годишно Светско здравствено собрание во мај, посветено на контролата на пандемиите, искоренувањето на полио, контролата на ХИВ, подготвеноста и одговорот при вонредени ситуации.

Генералниот директор е главен административен и технички службеник на СЗО кој ја надгледува меѓународната работа на СЗО во областа на здравството. Тедрос Аданом Гебрејесус, кој првпат ја презеде функцијата во 2017 година, е единствениот кандидат. Во согласност со Статутот на СЗО, генералниот директор го именува Светското здравствено собрание на предлог на Извршниот совет, кој врши првично разгледување на кандидатурите.

Одлуката мора да биде донесена со тајно гласање на собранието, кое ќе се одржи во Женева од 22 до 28 мај. Вкупно 28 од 194 земји-членки на СЗО претходно го номинираа актуелниот генерален директор. На тековната сесија, претставници на 34 земји-членки ќе го интервјуираат кандидатот за да ја презентира неговата визија за СЗО и да одговара на прашања.

Тедрос ја извршува својата сегашна функција од 2017 година. Тој е роден во Асмара на 3 март 1965 година и е првиот претставник на африканскиот регион кој ја извршува функцијата генерален директор на СЗО. Магистрирал имунологија на заразни болести и докторирал по јавно здравство. Пред неговото назначување за генерален директор на СЗО, тој беше на чело на Министерството за надворешни работи (2012-2016) и Министерството за здравство (2005-2012) на Етиопија.

На оваа сесија на Советот ќе се разгледуваат повеќе од 40 точки од дневниот ред. Покрај изборот на нов генерален директор, тие вклучуваат подготовка за глобални здравствени вонредни ситуации, обезбедување одржливо финансирање за СЗО, борба против грип и детска парализа, глобална стратегија за ХИВ, вирусните хепатити и сексуално преносливи инфекции, како и патоказ за 2021-2030 година за запоставени тропски болести, што вклучува дваесетина болести.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Потребна е помош за 26 милиони луѓе…

Светската здравствена организација проценува дека хуманитарната помош…

Шефот на СЗО на пат кон Сирија

Шефот на Светската здравствена организација (СЗО) Тедрос…

СЗО ја активираше мрежата екипи за итна…

Светската здравствена организација ја активираше својата мрежа…

Конечно добра вест: СЗО вели на повидок…

Светот никогаш не бил во подобра позиција…

Македонското здравство под лупа на СЗО

Светската здравствена организација (СЗО) во својот најнов извештај забележува…