Симовски: Нека ме сменат од функцијата, не сум венчан за неа

t

Три години се вршеше страшен притисок граѓаните да не го прифатат пописот, вели директорот на Државниот завод за статистика во интервју за „Макфакс“.

На прашањето колку бојкотот придонесе за добиените резултати и како ќе се оправда бројката од 132.000 непопишани граѓани за кои му забележува опозицијата, Симовски вели: „Јас ќе ги прашам нив каде беа за време на пописот тие 132.000 граѓани. Наседна добар дел од нив на убедувањето пописот да се бојкотира“.

За првично објавените резултати од пописот во некои медиуми, Симовски вели дека тие што ги објавиле заслужуваат да бидат казнети: „Заслужуваат да бидат казнети и кривично бидејќи треба да докажат дека некој им дал податоци – погрешни податоци, наседнале“.

За грешката во податоците за религиозна припадност, за притисоците и дилемата дали пописот беше политизиран, во интервју за „Макфакс“ одговара првиот човек на Заводот за статистика, Апостол Симовски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ