Објавено на:

Србија има буџетски суфицит од 5,3 милијарди динари во првите два месеци од 2024 година

t

Во првите два месеци од 2024 година, буџетскиот суфицит на Република Србија е остварен во износ од 5,3 милијарди динари, што е повеќе од буџетскиот план за 52 милијарди динари.

Според соопштението на Министерството за финансии, за овој период е планиран дефицит од 46,7 милијарди динари.

Во февруари буџетскиот дефицит изнесуваше 24,9 милијарди динари.

Исто така, во вториот месец од годинава се собрани приходи во износ од 158,6 милијарди динари, од кои даночните приходи се 140,6 милијарди динари. Најголем дел од даночните приходи се однесуваат на плаќање данок на додадена вредност (ДДВ) во износ од 69,1 милијарди динари и акциза во износ од 38 милијарди динари. Збирот на неданочните приходи е 17,5 милијарди динари, а приливот на донации во февруари 400 милиони динари.

Министерството забележува дека се направени вкупни расходи во износ од 183,5 милијарди динари. За вработените се наменети 39,9 милијарди динари, трансферите на ООСО (фонд ПИО, РФЗО, НСЗ, фонд СОВО) 30,4 милијарди динари, каматите изнесуваат 24,8 милијарди динари, капиталните расходи 22,6 милијарди динари, расходите за социјална заштита 13,9 милијарди динари. стоки и услуги 13,3 милијарди динари.

На ниво на државниот сектор, во првите два месеци е остварен фискален суфицит во износ од 10,5 милијарди динари и примарен фискален суфицит од 61,5 милијарди динари.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

И во Бугарија како кај нас: Претставничката…

Бугарскиот премиер Димитар Главчев испрати писмо до…

Ужас во Србија: Сам се пријавил дека…

Извесен Д.Д.(53) од Земун денеска без претходна…

УЖАС во соседна Србија: Мајка со нож…

Шестгодишно девојче од Ниш, итно е пренесено…

Вучиќ: Најмногу ме погоди што Македонија гласаше…

Српскиот претседател Александар Вучиќ вечерва во интервју…

Вучиќ: Колективниот Запад нѐ потцени

Претседателот на Србија Александар Вучиќ вечерва изјави…