Среброто се спрема за голем скок

t

Цените би можеле да се зголемат со силен ритам во овие услови на растечка глобална побарувачка и тесна понуда.

Среброто сè уште има значителен напредок и е зделка по тековните цени, иако се приклучи на неодамнешниот скок на цената на златото, според извештајот на трговецот со благородни метали SchiffGold оваа недела.

Среброто се тргуваше за над 23 долари за унца во петокот, откако го заврши ноември 11% повисоко од претходниот месец. Цената на златото беше околу 2.020 долари за унца.

Според извештајот, среброто изгледа значително пониско врз основа на неговата историска врска со златото и со оглед на динамиката на понуда-побарувачка.

Соодносот сребро-злато моментално е над 81-1, што значи дека се потребни повеќе од 81 унца сребро за да се купи една унца злато. Односот се намали на 30-1 во 2011 година и под 20-1 во 1979 година.

„Кога ширењето ќе стане толку широко, среброто не само што го надминува златото, туку за кратко време оди на масовно движење. Од јануари 2000 година, ова се случи четири пати“, напиша ШифГолд.

Дилерот забележа дека додека среброто игра помала улога како монетарен метал, неговиот однос кон златото постепено се зголемува. „За време на периодите на печатење пари од централната банка, јазот има тенденција да се намалува. На пример, тој драстично падна како последица на финансиската криза во 2008 година, бидејќи ФЕД се вклучи во екстремна монетарна политика“, изјави Шиф Голд.

Среброто најчесто се користи во производството на автомобили, соларни панели, накит и електроника. Широкото прифаќање на 5G технологиите и глобалниот стремеж кон зелена енергија се предвидува да ја зголемат побарувачката, со што дополнително ќе го влошат постојниот дефицит на понудата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Цената на златото и понатаму расте, благ…

Во најголем пад денеска се европските и…

Цената на златото руши рекорди

Рекордно висока цена има златото. Сега цената…

Паѓаат цените на нафтата на светските берзи

Во саботата наутро цените на нафтата на…

СДСМ: Откупот на тутун на терен се…

СДСМ води вистинска грижа за тутунарите, го…

ЗЛАТО, СРЕБРО И БРОНЗА ЗА МАКЕДОНКИТЕ: Илина…

Илина и Ева Соколовски го развејаа македонското…