ССМ очекува да се прифатат барањата за зголемување на миминалната плата

t

Сојузот на синдикатите на Македонија очекуваат на денешната средбата во владата да се прифатат барањата за зголемување на минималната плата и исплата на К-15 за јавниот сектор.

Работниците очекуваат позитивен одговор на предлогот на ССМ за минимална плата од 18.000 денари и скалесто зголемување на сите останати плати согласно колективен договор, како и регрес за годишен одмор за работниците во јавниот сектор.

Потребно е зголемување на платите, а тоа го покажува и анализата на еминентните професори која покажува дека зголемувањето на минималната плата нема негативен ефект врз фирмите и не влијае врз намалувањето на нивната профитабилност. Напротив, со растот на платите на вработените, кај нив се зголемува мотивацијата, а со тоа и продуктивноста, велат од ССМ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ССМ: За минимум нормален живот на едно…

Владата да донесе одлука за зголемување на…

Статистиката ја побива Владата: Реалната плата е…

Просечната нето-плата во мај достигна 31.407 денари,…

ССМ ѝ вратија на Тренчевска: Социјален дијалог…

Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) во соопштение…

Алармантно, стануваме се посиромашни: 40.000 денари се…

Минималните месечни трошоци на едно четиричлено семејство…

Од што ќе живеат тие луѓе? 27.167…

Мајската плата се уште ја чекаат 27.167…