Објавено на:

Студија: Карантините за време на Ковид-19 предизвикаа когнитивно опаѓање и други психолошки проблеми кај луѓето

t

Дури и по завршувањето на карантините, забрзаното влошување на функциите на меморијата продолжило кај постарите возрасни лица, покажуваат податоците.

Постарите возрасни лица доживеале катастрофален пад на когнитивното функционирање за време на карантинските политики на Обединетото Кралство „Ковид-19“, покажа студија објавена во „Лансет“ во вторникот. Забрзаното влошување на работната меморија и другите клучни интелектуални метрики опстојуваа дури и по завршувањето на карантините.

Анализирајќи ги податоците собрани од владината студија PROTECT за возрасни на возраст од 50 и повеќе години пред, за време и по карантините на пандемијата, истражувачите поврзани со Универзитетот во Ексетер, Кралскиот колеџ во Лондон и Империјалниот колеџ во Лондон открија „значително влошување на извршната функција и работната меморија “ во сите испитувани групи.

Намаленото вежбање и зголемената употреба на алкохол беа поврзани со влошување на меморијата и извршното функционирање за време на карантините дури и кај поединци кои немале претходна историја на когнитивно оштетување, додека депресијата и осаменоста биле силно поврзани со влошување на постоечките когнитивни проблеми.

Падот на работната меморија опстојуваше дури и по завршувањето на карантините, а целокупниот когнитивен пад се намали со двојно поголема стапка пред карантините, мерено според перформансите на когнитивните задачи што учесниците ги завршија како дел од студијата PROTECT.

Овој изразен пад во целокупното сознание беше забележан дури и кај постари лица кои не покажаа знаци на оштетување пред карантините. Ниту, пак, беше ограничено на поединци кои се заразиле со Ковид-19, иако неколку студии утврдиле врска помеѓу инфекцијата и постојаните когнитивни дефицити, при што до 78% од заразените пријавиле постојани ментални тешкотии.

Истражувачите претпоставуваа дека намаленото вежбање и зголеменото консумирање алкохол може да се одговорни за пријавениот когнитивен пад, но предупредија да не се збунува корелацијата со причинска поврзаност и препорачаа дополнителни студии. „Тековните грижи за пандемијата и префрлањето кон повеќе виртуелни форми на комуникација, што доведува до помалку време поминато надвор од куќата и помалку активен начин на живот“ беа предложени како хипотеза за објаснување на долгорочниот пад по карантините.

Студијата не направи разлика помеѓу оние кои примиле вакцина против Ковид-19 и оние кои не ја примиле вакцината. Широк спектар на невролошки несакани ефекти, вклучително и когнитивно оштетување, се поврзани со истрелот, иако досега не се направени сеопфатни студии на оваа тема.

Со оглед на воспоставената улога на осаменоста и социјалната изолација како фактори на ризик за влошување на когнитивното оштетување кај постарите возрасни лица, предвидливиот штетен ефект на карантините врз оваа популација беше извор на многу контроверзии за време на пандемијата.

Застапниците за стари лица уште во јули 2020 година предупредија дека пациентите со благ когнитивен пад брзо напредуваат во целосна деменција, губејќи ја способноста да се грижат за себе, па дури и да зборуваат поради суспензијата на здравствените услуги и социјалните посети.

Обединетото Кралство го затвори своето население три пати за време на пандемијата, спроведувајќи невидена социјална контрола. Таа политика во моментов е под истрага во владината истрага за Ковид-19.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Студија: Карантините за време на Ковид-19 предизвикаа…

Дури и по завршувањето на карантините, забрзаното…

Големи загуби за Фајзер откако “Ковид-лековите” ја…

Фајзер во вторникот објави поголема од очекуваната…

855 заразени и пет починати од Ковид-19…

Во Р. Македонија во текот на месец…

СЗО загрижена: Голем пораст на новозаразени од…

Светската здравствена организација (СЗО) е загрижена поради…

Нова студија: Долгорочен Ковид-19 може да предизвика…

Луѓето кои страдале подолго од KОВИД-19 -…